József napja van. | 2024.03.19

Átszervezik a szarvasi agrárkart, már nem hirdetnek új képzéseket

2019-11-21 16:51:02

Öntözési és vízgazdálkodási intézetként működik tovább a Szent István Egyetem (SZIE) szarvasi telephelyű agrár- és gazdaságtudományi kara, feladata a kutatás és a továbbképzések szervezése lesz, graduális képzést a 2020-2021-es tanévben már nem indítanak - tájékoztatta csütörtökön az egyetem az MTI-t.

    A közleményben azt írták, hogy az intézet 2020 februárjától közvetlenül a rektor irányítása alá tartozik majd. A szarvasi hallgatók tanulmányaikat a Szent István Egyetemen fejezhetik be, vagy kifutó rendszerben Szarvason, vagy választásuk szerint Gödöllőn.
    Az intézet elsődleges feladata ezentúl agronómiai, biológiai, ökológiai, talajtani és környezettudományi témájú felnőttképzések és szakirányú továbbképzések szervezése, továbbá kutatás-fejlesztés a mezőgazdasági vízgazdálkodás és öntözés területén.
    Az átszervezés hátterében a SZIE újrapozícionálása áll - közölték -, célul tűzték ki, hogy az intézmény megfeleljen a 21. századi kutatóegyetemi elvárásoknak, és már középtávon a világ száz legjelentősebb agrárorientációjú felsőoktatási intézménye közé kerüljön. Ezért a szenátus október 30-ai döntése értelmében az egyetem oktatást-kutatást végző szervezeti egységei intézeti struktúrában folytatják tevékenységüket.
    A közlemény szerint országos tendencia a felsőoktatásba jelentkezők számának folyamatos csökkenése, ami különösen igaz az agrárképzésekre, ennek ellenére az elmúlt években a SZIE campusainak fenntartási költségei nem változtak, és ez egyre nagyobb terhet ró az intézményre. A kapacitások racionálisabb kihasználásával nemcsak a szarvasi kar, hanem az egész SZIE hatékonysága növelhető - jelezték.
    A SZIE korábban a Szeged-Csanádi Egyházmegye által fenntartott Gál Ferenc Főiskolának adta át a békéscsabai gazdasági, valamint a gyulai egészségügyi-szociális kart.