József napja van. | 2024.03.19

Az afrikai trópusi növények egyharmada a kihalás szélén áll

2019-11-21 15:46:00

Az afrikai trópusi növények egyharmada a kihalás szélén áll egy új kutatás szerint.

    A növényfajok kipusztulása legjobban Nyugat-Afrikát, Etiópiát, Tanzánia egyes részeit és a Kongói Demokratikus Köztársaságot sújtja: ezek a térségek növényeik több mint 40 százalékát veszíthetik el. A veszélyeztetett fajok között fák, cserjék, gyógynövények és liánok is szerepelnek.
    "A biodiverzitás számtalan hasznot hoz az embereknek, és ennek elvesztése veszélybe sodorja a jövőnket" - idézte a BBC News Thomas Couvreurt, a francia Nemzeti Fenntartható Fejlődés Intézet vezető kutatóját.
    A faji sokszínűség csökkenése különösen nagy gond a trópusi Afrikában, ahol "rendkívül nagy a diverzitás, viszont a térségben jelentős társadalmi és politikai változások zajlanak és várhatóan a következő évtizedekben nagy lakosságnövekedésre lehet számítani - fűzte hozzá a francia tudós.
    A Science Advances folyóiratban publikált tanulmány a kihalási kockázatot vizsgálta. A veszélyeztetett fajok vörös listáját a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tartja nyilván hivatalosan. Eddig az emlősök zömének, a madarak kétharmadának kockázatát értékelték, de a növények esetében csupán 8 százalékos a felmérés.
    A kutatás hasonló, de gyorsabb módszerrel több mint 20 ezer növényfaj kihalási kockázatát mérte fel.
    Megállapításaik szerint a vizsgált fajok 33 százalékát veszélyezteti a kihalás, egy másik harmaduk pedig a közeli jövőben kerülhet a kihalás szélére.
    A fajok főként az emberi tevékenység, köztük az erdőirtás, a földhasználat megváltozása, a népességnövekedés, a gazdasági fejlődés és a klímaváltozás miatt vannak veszélyben.
https://www.bbc.com/news/science-environment-50477684

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink