Csongor napja van. | 2024.04.16

Mike Pompeo büszke az Egyesült Államok kormányának Ukrajna-politikájára

2019-11-21 08:53:00

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerda este kijelentette, hogy büszke az Egyesült Államok Ukrajna-politikájának eredményeire, és hozzátette, hogy az előző adminisztráció nem volt hajlandó meghozni azokat a lépéseket, amelyeket Donald Trump elnök igen.

    A NATO brüsszeli külügyminiszteri találkozóját követő sajtótájékoztatóján Pompeo újságírói kérdésekre válaszolva azt közölte, hogy nem követte az Európai Unióhoz delegált amerikai nagykövet, Gordon Sondland képviselőházi meghallgatását, így arról nem is tud nyilatkozni.
    "Semmit nem láttam belőle. Dolgoztam, egész nap tárgyalásokon voltam, esélyem sem volt nézni" - fogalmazott.
    Elmondta ugyanakkor, hogy rendkívül büszke az elmúlt évek Ukrajna-politikájára, amelyen ő maga is dolgozott, megerősítették a kapcsolatot a két ország között, és fegyverszállításokkal fokozták az ukrán hadsereg védelmi képességeit.
    Sondland arról számolt be, hogy Trump ügyvédje, Rudy Giuliani kifejezetten azt kérte az ukrajnai vezetéstől: a katonai segély fejében indítsanak vizsgálatot Joe Biden volt alelnök és jelenlegi demokrata elnökjelölt-aspiráns, valamint fia, Hunter Biden ellen. A diplomata szerint Pompeo is tudott arról, hogy mi történik.
    Az amerikai külügyminiszter az igazságos tehermegosztással kapcsolatban leszögezte, hogy a NATO minden tagállamának eleget kell tennie kötelezettségvállalásának, és a bruttó hazai termék (GDP) két százalékára kell emelnie védelmi kiadásait 2024-ig.
    Az Egyesült Államok elkötelezett az észak-atlanti szövetség tagjaival való együttműködés mellett - hangsúlyozta.
    Végezetül rámutatott, hogy többoldalú megállapodásra van szükség a szárazföldi telepítésű, közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló, hatályát vesztett szerződés (INF) helyett, ugyanis kizárólag így garantálható az amerikai nemzetbiztonság megőrzése.