Auguszta napja van. | 2024.03.29

Orosz energiaügyi miniszter: a közvetlen gázszállításról tárgyalt Oroszország és Ukrajna

2019-11-20 18:43:34

A közvetlen gázszállítás felújításáról tárgyalt Oroszország és Ukrajna - mondta Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter újságíróknak szerdán Moszkvában.

    A tárcavezető szerint évi 15 milliárd köbméter megvásárlásáról volt szó, amely nagyjából megfelel az orosz és az ukrán fél, valamint az Európai Unió részvételével október 27-én folytatott legutóbbi konzultációk során felmerült mennyiségnek.
    "Javaslatot tettünk erre (a 15 milliárd köbméter leszállítására) és nem első alkalommal. Azért, mert a tranzit kérdését egyebek között a belső piacra való közvetlen és nem fordított szállítások figyelembe vételével vizsgáljuk" - nyilatkozott Novak.
    A miniszter ugyanakkor nem bocsátkozott találgatásokba a gáztárgyalások kilátásiról, arra hivatkozva, hogy Moszkva az ukrán fél hivatalos válaszát várja a Gazprom ajánlatára.
    Korábban a TASZSZ orosz hírügynökség a háromoldalú tárgyalásokra rálátó személyre hivatkozva azt közölte, az Európai Bizottság azt javasolta Ukrajnának, hogy 2020-ban a költségcsökkentés érdekében térjen vissza a közvetlen, évi 15 milliárd köbméter nagyságrendű vásárlásról való tárgyalásokhoz.
    A Naftohaz ukrán gázvállalat ezt az értesülést cáfolta és az állította, Brüsszeltől azt a tanácsot kapta, hogy hosszú távú szerződést kössön nagy mennyiségről, ez felel meg a felek gazdasági érdekeinek és szavatolja az EU energiabiztonságát
    Az orosz, az európai és az ukrán fél szerdán telekonferencián tárgyalt.
    Novak korábban közölte, hogy a Gazprom hajlandó felújítani a 2015-ben Kijev által a Krím elcsatolása ás a kelet-ukrajnai orosz beavatkozás miatt leállított közvetlen gázszállítást Ukrajnának és 25 százalékkal csökkenteni az árat.
    Jelenleg az Európai Unióba tartó orosz gázexport több mint egyharmada halad át Ukrajnán, ami évi mintegy 3 milliárd dollár bevételt jelent Kijevnek. A Gazprom 36 százalékkal részesedik az európai gázpiacból. Az év végén lejár az orosz-ukrán tranzitszerződés.
    A Gazprom hétfőn a gáztranzitszerződés egyéves meghosszabbítására tett hivatalos javaslatot a Naftohaznak és jelezte, hogy kész új szerződést kötni az EU-ban jelentkező igények prognózisának figyelembevételével.
    Az orosz gázipari vállalat a megegyezés feltételeként szabta, hogy a felek kölcsönösen mondjanak le a nemzetközi bíróságokon és döntőbíróságokon egymás ellen benyújtott követelésekről, hogy az ukrán monopóliumellenes hatóság vonja vissza a Gazprom ellen a gazdasági verseny megsértése címén kiszabott bírságot és hogy a Naftohaz vonja vissza az EU Bizottságához benyújtott kérelmét, amelyben a Gazprom elleni vizsgálatot javasol.
    Az orosz fél emellett várja az ukrán fél arra vonatkozó döntését, hogy kész lesz-e tőle 2020-tól ismét közvetlenül vásárolni a gázt. A Naftohaz, amely az eddigi állás szerint 22 milliárd dollár kifizetésére próbálja rákényszeríteni, negatívan viszonyul a követelések teljes visszavonásához.