Gedeon napja van. | 2024.03.28

Migránsok okoztak tüzet egy hajón a konstancai kikötőben

2019-11-18 13:59:00

Hat algériai illegális bevándorló szorult orvosi ellátásra a romániai Konstanca kikötőjében, miután tüzet okoztak azon a panamai zászló alatt közlekedő hajon, amelynek fedélzetén elrejtőztek - közölte hétfőn a román parti őrség.

    A Fülöp-szigeteki és orosz legénységgel rendelkező hajó kapitánya szerint a potyautasokat útközben fedezték fel a Fekete-tengeren, miután elhagyták a török felségvizeket. A román parti őrség az úti okmányokkal nem rendelkező határsértőkről megállapította, hogy algériai állampolgárok.
    A kapitány kérésére a parti őrség kihívta a mentőszolgálatot is, mivel az illegális bevándorlók füstmérgezést szenvedtek, amikor meggyulladt egy matrac a rejtekhelyükön. Egyiküket kórházba szállították, a többieket a helyszínen látták el.
    A hajó kapitányára 48 ezer lejes (3 millió 370 ezer forint) bírságot szabott ki a parti őrség, amiért illegális bevándorlókat szállított Romániába, ahelyett, hogy azonnal visszafordult volna, és átadta volna őket a török hatóságoknak.
    Az Agerpres hírügynökség szerint a hajót a román hatóságok őrzik, amíg - a migránsokkal együtt - el nem hagyja a konstancai kikötőt.