József napja van. | 2024.03.19

Elítélt kémeknek kegyelmezett meg kölcsönösen Vilnius és Moszkva

2019-11-15 17:39:00

Litvánia kegyelemben részesített pénteken két elítélt orosz, Oroszország pedig elengedett két litván és egy norvég kémet.

    Orosz hírügynökségi jelentések szerint a nap folyamán elsőként Gitanas Nauseda litván elnök közölte, hogy amnesztiában részesítette a 2017-ben kémkedés címén elítélt Nyikolaj Filipcsenko és Szergej Moiszejenko orosz állampolgárt. Filipcsenko tíz, Moiszejenko tíz és fél évet kapott tettéért.
    Délután Darius Jauniskis, a litván hírszerző szolgálatok vezetője bejelentette, hogy fogolycserét sikerült végrehajtani Moszkvával, és hogy az Oroszországban kémkedés címén elítélt Jevgenij Mataitis és Aristidas Tamosaitis litván, valamint Frode Berg norvég állampolgár a balti országba érkezett.
    A norvég kormány szóvivője közölte, hogy Berg megérkezett hazája vilniusi nagykövetségére.
     Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZRV) főnöke Moszkvában korábban úgy nyilatkozott, hogy Oroszország válaszként két hírszerzőjének elengedésére tükörintézkedéseket foganatosít.
    A litván parlament múlt héten szavazta meg a büntető törvénykönyv módosítását annak érdekében, hogy lehetővé tegye a kémkedésért elítélt emberek kicserélését más országokkal.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány