József napja van. | 2024.03.19

Konfuciusz Intézetet adtak át a Debreceni Egyetemen

2019-11-15 17:15:00

A Debreceni Egyetem (DE) és a kínai Tiencsini Idegen Nyelvi Egyetem közötti kulturális és oktatási együttműködés eredményeként megalakult Konfuciusz Intézetet pénteken adták át az egyetem központi épületében.

    Szilvássy Zoltán, a DE rektora fontos állomásnak nevezte a Konfuciusz Intézet megalakulását a Debreceni Egyetemen, amelynek több mint ötven egyetemi és kari szintű együttműködési megállapodása van kínai intézményekkel.
    Az oktatási intézmények mellett a kínai gazdasági élet számos szereplőjével és kínai pénzintézetekkel is szoros kapcsolatokat alakítottak ki az elmúlt években - tette hozzá.
    A rektor szerint Kína az egyik legfontosabb stratégiai partnere az egyetemnek, ahol több mint 300 kínai diák tanul. "A Konfuciusz Intézet a kínai kultúra, nyelv, tudomány és filozófia fellegvára lesz az egyetemen" - mondta a rektor, megjegyezve: "a kínai nyelvtudás, a kínai gondolkodásmód megértése elemi érdeke minden európai intézménynek".
    Tuan Csie-lung, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete azt mondta, a kínai nyitott és befogadó kultúra, a világon több mint 500 Konfuciusz Intézet működik. Köszönetet mondott a magyar kormánynak és a Debreceni Egyetemnek, hogy hozzájárultak az ötödik magyarországi Konfuciusz Intézet megnyitásához.
    A vezető diplomata felidézte, hogy az idén hetven éves a két ország közötti diplomáciai kapcsolat, amely ma szorosabb mint valaha. Szavai szerint Kína Egy övezet - egy út politikája és Magyarország keleti nyitás politikája jól kiegészítik egymást.
    Magyarország a közép-kelet-európai régióban a legnagyobb beruházási célpontja Kínának, míg Magyarországnak Kína a harmadik legnagyobb kereskedelmi forgalmat lebonyolító partnere - sorolta a nagykövet megjegyezve, hogy az idén 300 ezer kínai turista érkezett Magyarországra, ahol több száz kínai diák is tanul.
    A nagykövet felsorolása szerint a budapesti ELTE, valamint a miskolci, a pécsi és a szegedi egyetem után nyitják meg az ötödik Konfuciusz Intézetet Debrecenben.
    Csang Csan-csi, a Tiencsini Idegen Nyelvi Egyetem képviselője felidézte, hogy a két egyetem diák- és tanárcserében is együttműködik, és az egyetemük a jövőben minden segítséget megad a debreceni Konfuciusz intézet működéséhez.
    A Konfuciusz Intézet átadása alkalmából a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanárává nevezték ki Csen Csen kínai orvos-gyógyszerészt, aki a hagyományos kínai kultúra és a modern orvostudomány ötvözetében rejlő lehetőségeket kutatja és kívánja hasznosítani az európai emberek egészségmegőrzése céljából. A kinevezési diplomát Szilvássy Zoltán nyújtotta át a kínai orvosnak.