Auguszta napja van. | 2024.03.29

Befejezték a sztrájkot a postai dolgozók Szlovéniában

2019-11-13 15:14:00

Szerdán, két nap sztrájk után újra felvették a munkát a postai dolgozók Szlovéniában, miután a postások szakszervezetének sikerült megállapodnia a Szlovén Postával a tíz százalékos béremelésről - közölte a helyi sajtó.

    A szakszervezet és a posta vezetése kilenc órás tárgyalás után kedden késő este közös nyilatkozatott adott ki, amelyben közölték, az elkövetkező két évben tíz százalékkal nőnek a fizetések.
    Sasa Grzinic, a szakmai szervezet képviselője a szlovén közszolgálati rádió műsorában szerdán azt mondta: mindkét fél elégedett az eredménnyel. Hozzátette, a postai dolgozók fizetése összesen bruttó 60-100 euróval (20-33 ezer forint) növekszik, akiknek magasabb a bére, azoké kevesebbel. Szlovéniában a postások nettó fizetése tíz év munkaviszony után - éjszakai és hétvégi pótlékok nélkül - 753 eurót (251 ezer forint), a kiegészítésekkel pedig 892 eurót (298 ezer forint) tesz ki.
    A felek megállapodtak a további munkaerő-felvételről is. Még februárban a posta vállalta, hogy 312 dolgozóval növeli létszámát 2019 végéig. Októberig azonban mindössze 231 embert vett fel.  
    A postai dolgozók hétfőn és kedden sztrájkoltak. A postai küldeményeket, leveleket és tíz kilóig a csomagokat kiszállították ugyan a megadott címre, de reklámanyagokat és újságokat nem kézbesítettek. A postahivatalokban felfüggesztették a pénzforgalmi szolgáltatást is.
     Az elmúlt hat évben a Szlovén Posta közel 70 postahivatalt zárt be országszerte költségmegtakarítás céljával, a csomagkiszállításra pedig diákokat, illetve más részmunkaidős dolgozókat alkalmaz, főleg külföldieket.