Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nemzeti összetartozás bizottsága: minél többen írják alá a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést!

2019-11-12 16:15:00

Állásfoglalást fogadott el a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezéssel kapcsolatban a parlament nemzeti összetartozás bizottsága - tájékoztatta Pánczél Károly, a testület fideszes elnöke kedden az MTI-t.

    A bizottság az állásfoglalásban felhívja az anyaországi és a külhoni nemzetrészekben élő magyarokat, hogy a polgári kezdeményezést aláírásukkal minél nagyobb létszámban támogassák - tette hozzá.
    A nemzeti összetartozás bizottsága keddi ülésén - melyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert is meghallgatták - foglalkozott a Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért elnevezésű európai polgári kezdeményezéssel.
    Az egyhangú döntéssel elfogadott állásfoglalásban rögzítették: a nemzeti összetartozás bizottsága üdvözli a Székely Nemzeti Tanács által elindított európai polgári kezdeményezést, melynek lényege, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.
    A bizottság meggyőződése, hogy ezek a régiók, köztük a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező földrajzi körzetek lemaradását úgy lehet megelőzni, hogy biztosítani kell számukra a hozzáférés esélyegyenlőségét a strukturális alapokhoz, minden más EU alaphoz, forráshoz és programhoz, előmozdítva sajátosságaik fenntartását és regionális identitásuk megőrzését - olvasható az állásfoglalásban.