Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az USR-PLUS szövetség Iohannist támogatja a második fordulóban

2019-11-11 15:30:00

Klaus Iohannis államfő újraválasztását támogatja a jobbközép USR-PLUS szövetség a romániai elnökválasztás második fordulójában Viorica Dancila szociáldemokrata exkormányfővel szemben - jelentette be hétfői sajtóértekezletén Dan Barna, az USR elnöke, a szövetség államfőjelöltje.

    Barna, akit sokan esélyesnek tartottak arra, hogy Iohannis kihívója legyen a második fordulóban, az érvényes voksok 15 százalékát megszerezve a harmadik helyen végzett a vasárnapi első fordulóban, több mint 7 százalékponttal lemaradva Dancila mögött. A jelölt szerint a két versenyben maradt jelölt közül az USR-PLUS egyértelműen a - választás első fordulóját 37,8 százalékkal megnyerő - Iohannis céljaihoz áll közelebb, ezért arra bíztatja szavazóit, hogy a második fordulóban a tisztségben lévő elnök újraválasztását támogassák.
    Barna közölte, hogy nem mond le a pártelnöki tisztségről. Elismerte, jobb eredményt remélt, és részint az ő hibája, hogy nem sikerült több választót a maga oldalára állítania, de szerinte az USR-PLUS így is bebizonyította, hogy az ország harmadik legfontosabb politikai ereje, amely képes új lendületet adni és alternatívát kínálni a román politikának.
    A sajtóértekezleten Dacian Ciolos, a PLUS elnöke, az USR-PLUS kormányfőjelöltje is jelen volt, aki megerősítette, hogy az USR-PLUS választási szövetség nem bomlik fel. A volt miniszterelnök, az Újítsuk meg Európát (RE) nevű centrista-liberális európai parlamenti frakció vezetője úgy értékelte, hogy az elnökválasztáson elért eredmény nem tükrözi az USR-PLUS szövetség választási potenciálját.
    Ciolos szerint Iohannis pártja, az európai néppárti tagsággal rendelkező, Bukarestben néhány napja kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) sem kormányozhat (sokáig) egyedül, és szüksége lesz az USR-PLUS támogatására, hogy ne kényszerüljön a szociáldemokratáknál keresni szövetségest.
    Az USR-PLUS minden támogatást megad Iohannisnak az elnökválasztás második fordulójában, ugyanakkor szeretne politikai programjáról, az ország modernizálását célzó terveiről egyeztetni az államfővel - mutatott rá Ciolos.
    A román parlamentbe 2016-ban bekerült rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Ciolos által azóta alapított Szabadság Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) az európai parlamenti (EP-) választások előtt kötött választási szövetséget, amely úgy döntött, hogy Barnát indítja az elnökválasztáson, és Ciolos lesz a miniszterelnök-jelöltje.
    Dan Barnának az elnökválasztáson elért 15 százalékos eredménye ahhoz képest számít visszaesésnek, hogy az USR-PLUS Dacian Ciolos vezette jelöltlistája a voksok 22 százalékát kapta meg Romániában a májusi EP-választáson.