Gedeon napja van. | 2024.03.28

…„lehetünk úgy felvidéki magyarok, hogy közben büszke szlovákok vagyunk”- Donáth Anna Momentum EP képviselője

2019-11-11 08:47:29

Donáth Anna a Progresszív Szlovákia Párt rendezvényén, meghívott előadóként a felvidéki magyarokat önfeladásra szólította fel. Mondandójából az következik, hogy az ott élő magyarok felejtsék el a százéves megaláztatást, a kisemmizést és a másodrendű polgárként kezelést, egyszerűen olvadjanak bele a többségi társadalomba. 

…„lehetünk úgy felvidéki magyarok, hogy közben büszke szlovákok vagyunk” - Donáth Anna a Momentum EP-képviselője.

A felvidéki magyarok kérdezik Donáth Annától, hogy ismeri-e a Beneš-dekrétumok, és tudja-e mit jelentenek egyes kitételei az őshonos magyar kisebbségre?

A Beneš-dekrétumok szerint, a (ma) Szlovákiában élő magyar nemzetiségű polgárok háborús bűnösnek tekintendők. Ez vonatkozik arra a magyar nemzetiségű csecsemőre is, aki éppen most születik meg.

Beneš-dekrétumok

„Az 1945. április 5-én kiadott kassai kormányprogram megvalósulását a következő időszakban kiadott elnöki rendeletek és a Szlovák Nemzeti Tanács által kibocsátott törvények biztosították (ez utóbbiak nem egyszer megelőzték a prágai intézkedést). Edvard Beneš rendelkezései elsősorban a németeket sújtották, azonban a magyarokról sem feledkezett meg. 1945. május 14. és október 27. között 143 dekrétum született, melyek közül 13 közvetlenül, körülbelül 20 közvetve érintette a két kollektívan bűnösnek tekintett etnikumot.

Ezek közül valószínűleg Beneš 1945. augusztus 2-án kiadott 33. elnöki dekrétuma járt a szlovákiai magyarság számára a legsúlyosabb következményekkel. A rendelet – híven a kassai programban megfogalmazottakhoz – automatikusan megfosztotta őket állampolgárságuktól, ami a nyugdíj és más állami járadékok megvonását, az állami alkalmazásból való elbocsátást is maga után vonta. A magyar nemzetiségű magánalkalmazottak elbocsátását egy júniusban kiadott rendelet írta elő.

Betiltották a magyar nyelv használatát a közéletben, kizárták a magyar hallgatókat az egyetemekről, feloszlatták a magyar kulturális egyesületeket, befagyasztották a magyarok bankbetétjeit. Lehetővé tették és szabályozták a németek és magyarok földjeinek elkobzását, melyekre cseheket és szlovákokat telepítettek.”

2007-ben a szlovák parlament megerősíti a Beneš-dekrétumokat

2007. szeptember 20-án a szélsőségesen nacionalista Szlovák Nemzeti Párt kezdeményezésére a szlovák parlament összes pártja (kivéve a Magyar Koalíció Pártja) megszavazta a Beneš-dekrétumok sérthetetlenségéről szóló 1487/2007 számú határozatát. E tény tiltakozást váltott ki német, osztrák és magyar részről. A parlamenti szavazást rendkívül indulatos, magyarellenes felszólalások előzték meg.

A Momentum nevű szélsőséges liberális formáció, eddig csak kárt okozott a magyar nemzetnek:

- Megfúrták az olimpiát.
- Fekete-Győr András Erdélyben a román jelöltet támogatta a      magyar jelölttel szemben.
- Donáth Anna önfeladásra szólítja fel a felvidéki magyarokat.