Auguszta napja van. | 2024.03.29

Horvátország hivatalosan tiltakozott Szerbiánál egy emléktábla avatása miatt

2019-11-08 18:05:00

Horvátország tiltakozó jegyzéket küldött Szerbiának, mert a vajdasági Újvidéken, a hadsereg napja alkalmából pénteken tartott szerb megemlékezésen emléktáblát avattak Mladen Bratic egykori tábornoknak, a kelet-horvátországi  Vukovár elleni 1991-es hadműveletek parancsnokának - közölte a horvát külügyminisztérium.

    A tárca a leghatározottabban elítélte  ezt és újból kifejezte  elvárását, hogy a Szerb Köztársaság és annak intézményei  felhagynak a háborús bűnök dicsőítésének politikájával, amellyel tovább sértik a Horvátország ellen vívott háború áldozatait.
    "Ismét felszólítottuk Szerbiát, hogy nézzen szembe saját történelmével és szerepével azokban a háborúkban, amelyeket a múlt század kilencvenes évei elején indított" - hangsúlyozták. 
    Kiemelték, hogy Horvátország számára elfogadhatatlan a szerb hatóságok e lépése, figyelembe véve, hogy Zágráb  a történtek ellenére megpróbál jószomszédi viszony kialakítani a szomszédos országgal. 
    Az emléktábla felavatása ellen a szerbiai Polgári Vajdaság (Gradanska Vojvodina) civil szervezett is tiltakozott. 
    Közleményükben azt írták: ez egy újabb olyan lépése a szerb védelmi minisztériumnak és a szerb hadseregnek, amellyel kigúnyolja a háborús bűnök, az etnikai tisztogatások, valamint a 20. századi népirtások áldozatait. Az emléktábla-avatással és a hasonló revizionista törekvésekkel a szerb hadsereg "másodszor is megöli a háború áldozatait, és hozzátartozóki életét még inkább pokollá változtatja - húzták alá. 
    Mladen Bratic tábornok, az újvidéki hadtest parancsnoka 1991. november 4-én vesztette életét, miután a Vukovar körzetében zajló harcokban, az első vonalban, járművével aknára futott. 
     1991 augusztusában a jugoszláv hadsereg és a szerb szabadcsapatok ostromgyűrűbe zárták Vukovárt. A várost néhány száz horvát gárdista, rendőr és mintegy ezer, katonai tapasztalattal nem rendelkező önkéntes közel három hónapon keresztül védte a többszörös túlerővel szemben. Az ostromban 1624 ember vesztette életét, 2500-an megsebesültek, és 22 ezren kényszerültek évekre elhagyni otthonaikat, az épületek pedig olyannyira megrongálódtak, hogy később Vukovár lett - a második világháború végén tönkrebombázott - németországi Drezda horvát szinonimája.
    A támadók 1991. november 18-án áttörték a védelem állásait. A bosszúra szomjas szerb katonák a kórházból 261 embert, sebesülteket, orvosokat, nővéreket buszokba zsúfoltak, és a Vukovárhoz közeli ovcarai mezőgazdasági kombinát raktáraiba zártak, majd két nappal később az erdőszélen kivégezték őket. Több mint ötezer embert szerbiai fogolytáborokba hurcoltak, közülük sokakat ma is eltűntként tartanak nyilván.