Krisztina napja van. | 2020.08.05 | MNB középárfolyam:

Kitüntették az Esterházy János boldoggá avatását kezdeményező krakkói érseket

2019-11-08 08:27:11

Az Esterházy János boldoggá avatását kezdeményező krakkói érsek, Marek Jedraszewski vette át csütörtök este a varsói királyi várban Az értékek megőrzője (Custos Virtutum) nevű, a Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet által adományozott díjat.

    A Mateusz Morawiecki miniszterelnök és Piotr Glinski kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter részvételével megtartott gálaesten elhangzott üdvözlőbeszédben kiemelték a krakkói érsek személyes szerepvállalását Esterházy János, "a szovjet lágerek és a kommunista börtönök foglya" boldoggá avatási perének kezdeményezésében.
    A beatifikációs per idén márciusban kezdődött a krakkói egyházmegyében.
    Esterházy János kapcsán elhangzott, hogy a gróf "fáradhatatlanul segítette nyolcvan évvel ezelőtt a Magyarországra érkező lengyeleket, akik a vörös zászlók alatt a Nyugatról és a Keletről támadó bűnözők elől menekültek".
    Az üdvözlőbeszédben felidézték: a díjat adományozó intézet patrónusa, a második világháborús lengyel ellenálló, tátrai futár, Waclaw Felczak professzor létfontosságúnak tartotta a közép-európai nemzetek együttműködését.
    Jedraszewski érsek is "ilyen krakkói futár, az értékek küldönce és egyúttal megőrzője"- szögezték le. Kiemelték a lelkipásztor által az 1944-es varsói felkelés idei augusztusi évfordulóján mondott, a gender-ideológiát bíráló homíliáját.
    A krakkói érsek köszönőbeszédében több olyan történelmi személyiségről tett említést, aki a lengyel-magyar szellemi rokonságot, a közös szabadságtörekvéseket jelképezi. Esterházy Jánosról kiemelte: a második világháború idején, "lévén tudatában a krisztusi kereszt szerepének, segítette a zsidókat, a Magyarországon keresztül Nyugatra menekülő lengyel katonákat, a cseheket, a szlovákokat". A kommunista fogságban töltött éveiről az érsek elmondta: Esterházy "szentként közeledett a halál felé, miközben az egyik börtönből a másikba hurcolták". A gróf személyisége "rendkívül fontos igazodási pont, hogy építhessük Európát, védhessük keresztény hagyományát, hogy megőrizzük a reményt" - szögezte le.
    A tavaly létrejött lengyelországi Felczak-intézet Custos Virtutum díját idén először adták át.