Tivadar napja van. | 2024.04.20

Időjárás-jelentés

2019-11-06 18:52:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    Európa nagy részének időjárását frontok teszik mozgalmassá. A szárazföldünk döntő része fölött elhelyezkedő alacsonynyomású légköri képződmény frontjai mentén többnyire felhős az ég, és több helyen fordul elő eső, záporeső, azonban Oroszország északnyugati részén, valamint alacsonyabb szélességeken a hegyvidéki régiókban havazásról is érkezik jelentés. Emellett pedig a Balkán-félsziget tágabb környezetében - beleértve a Kárpát-medencét is - olykor az ég is megdörren. A hőmérséklet a ciklon előoldalán, így kontinensünk délkeleti területén a legmagasabb. Ezeken a tájakon a délutáni órákban általában 20, 25 fok közötti értékeket mérnek. Ezzel szemben Észak-Európában több helyen még napközben sem éri el a 0 fokot a hőmérséklet. A Kárpát-medencét az esti óráktól nyugat felől eléri egy újabb csapadékhullám, amely csütörtök késő délutánra már elhagyja térségünket, mögötte pedig ismét kissé szárazabb léghullámok érkeznek.

    Várható időjárás az ország területére csütörtök estig:
    ------------------------------------------------------

    Nyugat, délnyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és estétől már egyre többfelé várható eső, záporeső. Csütörtökön már fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, a legtöbb napsütés az ország déli felében valószínű. A csapadékzóna eközben északkelet felé vonul tovább, és késő délutánra, estére már mindenhol megszűnik az eső. A légmozgás többnyire mérsékelt lesz.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 10 fok között alakul.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 10 és 18 fok között várható, a tartósabban felhős tájakon lesz hűvösebb az idő.