Emma napja van. | 2024.04.19

Az Európai Unió szerint Kínának jelentős erőfeszítéseket kell tennie az üzleti környezet javítására

2019-11-03 12:31:57

Kínának, ígéreteihez híven, jelentős erőfeszítéseket kell tennie az üzleti környezet javítására - figyelmeztetett az Európai Unió Pekingben állomásozó kirendeltsége egy közleményben, amelyet a november 5-én kezdődő 2. Kínai Nemzetközi Import Expó (CIIE) alkalmából adott ki.

    A közlemény szerint a tavaly első alkalommal megrendezett kiállításon részt vevő európai cégek megnövekedett megrendelésekről számoltak be, és elmondták, az eseményen új, potenciális megrendelőkkel léptek kapcsolatba.
    Az uniós kirendeltség azonban rámutat: ahhoz, hogy 2020-ban megköthető legyen az EU-Kína átfogó befektetési megállapodás - erről a felek 2014 januárja óta egyeztetnek - további erőfeszítésekre van szükség. A közleményben arra szólítják fel Pekinget, hogy tegyen komoly lépéseket a kiegyensúlyozott és egyenlő esélyeket biztosító versenytér kialakítására.
    A közlemény listázza azokat a piaci hozzáférést akadályozó tényezőket, amelyeknek mielőbbi kiküszöbölését várja az EU Kínától. Ezek között felsorolják a külföldi közvetlen befektetésekre vonatkozó korlátozásokat, az állami tulajdonban lévő vállalatok kivételezett helyzetét, a szellemi tulajdonjogok védelmének problémáját, valamint a kínai kibertér korlátozásait.
    Említést tesznek a vállalati társadalmi kreditrendszerről is, amelynek teljes bevezetését Kína 2020-ra tervezi. A társadalmi kreditrendszer tervével Kína 2013-ban állt elő. A rendszer adatok gyűjtésén és megosztásán keresztül jutalmazza, illetve bünteti az embereket, illetve a vállalatokat társadalmi kreditpontszámaik alapján.
    A vállalatok esetében a magas pontszám alacsonyabb adókulcsokat, jobb hitelfeltételeket, könnyített piaci hozzáférést és több közbeszerzési lehetőséget jelent, míg az alacsonyabb pontszámmal rendelkezőket szankciókkal sújthatják, és feketelistára is tehetik.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó