Rudolf napja van. | 2024.04.17

Nincsen migránsinvázió az olasz belügyminiszter szerint 

2019-11-01 18:20:00

Az olaszországi partokra érkezők növekvő létszáma nem számít "inváziónak" Luciana Lamorgese belügyminiszter szerint, aki hazugnak nevezte elődjét, Matteo Salvinit, a Liga vezetőjét egy pénteki interjúban.

    Luciana Lamorgese elismerte, hogy amióta ő vezeti a belügyi tárcát, szeptemberben és októberben is emelkedett az érkezések száma. Hangsúlyozta azonban, hogy még így is, év eleje óta 9300 migráns érkezett a tavaly egész évben mért, több mint 23 ezerhez képest. A belügyminisztérium honlapjának naprakész adatai szerint az idén január elseje és november elseje között több mint 9600-an érkeztek. 
    Lamorgese megjegyezte, hogy az utóbbi két hónapban a tengeri migrációs útvonalon olasz partot ért mintegy ötezer migráns nagy része önállóan, kisebb hajókkal és csónakokkal kötött ki. A Tunéziából érkezők - és ezért gazdasági bevándorlónak minősülők - többségét már hazatoloncolták. Elmondta, hogy az év eleje óta érkezett migránscsoportokban 86 embercsempészt azonosítottak és vettek őrizetbe az olasz hatóságok. Elismerte, hogy év eleje óta Németország több mint 1350 migránst szállított vissza Olaszországba: olaszországi partra érkezett és itt regisztrált személyeket, akik továbbjutottak Németországba, de, mint kiderült, nem voltak jogosultak menedékkérelemre.  
    Az olasz belügyminiszter a La Repubblica balközép napilapnak adott interjúval válaszolt Matteo Salvininek, aki korábban inváziónak nevezte az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) által szeptember elején megalakult kormány migrációs politikájának következményeit.  Lamorgese szerint Salvini nem mondott igazat. 
    Matteo Salvini a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében úgy kommentálta a Lamorgese-interjút, hogy az új római kormány vagy hülyének nézi az olaszokat, vagy tehetetlen, vagy az embercsempészek cinkosa. Salvini  felsorolta, hogy amióta távozott a belügyminiszteri székből, szeptemberben 2498 migráns érkezett a tavaly szeptemberi 947-hez képest, októberben pedig 2015 a tavalyi 1007-hez képest.