Gedeon napja van. | 2024.03.28

Elhunyt szeretteinkre emlékezünk a hét végén 

2019-11-01 08:45:00

Országszerte sokan gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére és felkeresik a temetőkben hozzátartozóik sírját mindenszentek és halottak napja alkalmából a hét végén. A Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) által fenntartott temetőkben hosszabb nyitvatartással, reggel 7-től 20 óráig, a temetői irodákban pedig ügyelettel várják az emlékezőket.

    A közutakon és a temetők környékén fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani. A rendőrség a polgárőrséggel közösen országszerte segíti a temetőkbe látogatók közlekedését. 
    A katasztrófavédelem a tűzesetek, a mentőszolgálat a balesetek megelőzésére figyelmeztetett.
    A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a nagyobb budapesti temetők felé rendkívüli járatokat indított.
    A Rákoskeresztúri új köztemetőbe csütörtöktől a szombati zárásig díjmentesen lehet autóval behajtani. A többi temetőbe ezeken a napokon tilos gépjárművel bemenni, csak az EU-országokban érvényes mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkezőket szállító járműket engedik be - az Angeli úti és a Tamás utcai temető kivételével -, ha ezt a gyalogosforgalom lehetővé teszi. 
    A két leglátogatottabb sírkertben, a Rákoskeresztúri új köztemetőben és a Farkasréti temetőben az idén is tartanak világi és ökumenikus megemlékezést, ezeken három történelmi egyház (katolikus, református, evangélikus) képviselői várják közös imára az emlékezőket.
    A várható nagyobb ügyfélforgalom miatt a temetői irodákban pénteken és szombaton 8 órától 18 óráig, vasárnap pedig 8 órától 13 óráig tartanak ügyeletet. 
    Mindenszentek napján, november 1-jén ünneplik a katolikusok az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, november 2-án, halottak napján pedig megemlékeznek minden elhunytról, különösen a tisztítótűzben szenvedő lelkekről.