Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fischl Vilmos: a reformációnak kulturális hatásai is voltak

2019-10-31 12:25:00

A reformációnak kulturális hatásai voltak is, amelyek ma is "meghatároznak minket" - hangsúlyozta a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára csütörtökön, a reformáció emléknapján az M1 aktuális csatornán.

    Fischl Vilmos azt mondta, hogy a bibliafordítás új dimenziót nyitott a 16. században, és fontos újításokat indított el. Hatással volt továbbá a művészetre, az oktatásra és az anyanyelv megújítására - tette hozzá.
    Luther Márton 95 tételének első pontja, a naponkénti megtérés a főtitkár szerint azt jelenti, hogy "Isten igéjét olvasva újra és újra le kell vetni az óembert és egy új embert kell magunkra venni". Emellett azonban az egyház is szüntelen megújulásra szorul - fűzte hozzá.
    Az üldözött keresztényekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: "felelős keresztény emberként feladatunk és küldetésünk, hogy a keresztény testvéreinket segítsük".
    Október 31-én tartják a reformáció emléknapját, arra emlékezve, hogy Luther Márton (Martin Luther) német Ágoston-rendi szerzetes 1517-ben ezen a napon szögezte ki téziseit a wittenbergi vártemplom kapujára.