Gedeon napja van. | 2024.03.28

ITM-főosztályvezető: egyre nagyobb lesz az igény a szakemberekre

2019-10-30 16:01:00

A technológiai fejlődéssel egyre több jól képzett szakemberre lesz szükség a gazdaságban, ehhez az igényhez igazodik a Szakképzés 4.0 program is - jelentette ki Hafiek Andrea az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) főosztályvezetője Kecskeméten szerdán.

    Hafiek Andrea a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat rendezvényén emlékeztetett rá, hogy a keresletvezérelt, a gazdaság elvárásaihoz igazodó Szakképzés 4.0 program törvényjavaslata kormány előtt van.
    Ebben kialakították a szakmák új rendszerét, és a korábbi, már-már kezelhetetlen 759 szakmai képzés helyett, leszűkítették az alapszakmák számát 174-re - ismertette. A következő tanévtől a szakmát tanulni akaró nyolcadikos gyerekek eldönthetik, hogy technikumokba - ahol öt év képzési idő -, vagy pedig a hároméves szakképzőkbe jelentkeznek. A tanulók a jövőben sokkal átláthatóbban tudnak majd választani a képzések közül, a továbbtanulók először ágazati ismereteket tanulnak, és ezután választhatnak szakmát - mondta.
    Hafiek Andra kiemelte a Magyarországon magas színvonalú műszaki képzést, és megjegyezte, hogy az ipari termelésben óriási az automatizáció hatása, a termelésben a gépek, a robotok átveszik azokat a szerepeket, amiket jelen pillanatban sok helyen még a képzetlen vagy rosszul képzett munkaerő lát el. A kutatások szerint azonban nem kevesebb emberre, hanem jól képzett szakemberekre lesz szükség a jövőben, olyan emberekre, akik kommunikálni tudnak a robottal, irányítani, szerelni tudják a gépeket. Ez egy óriási kihívás az egész oktatási rendszer előtt - tette hozzá az ITM főosztályvezetője.