Auguszta napja van. | 2024.03.29

Európai Bizottság: jelentős előrelépések történtek a biztonság erősítése terén

2019-10-30 15:15:00

Jelentős előrehaladás történt az Európai Unió biztonságpolitikai dimenziójának megerősítése, például a terrorizmussal és a radikalizálódással szembeni küzdelem terén, ugyanakkor további erőfeszítésekre van szükség, különösképp a már elfogadott jogszabályok végrehajtásában - írta friss jelentésében az Európai Bizottság.

    A szerdán közzétett értékelésben előrelépésekről számoltak be az internetes terrorista és szélsőséges tartalmak terjedésének megfékezésében, a tagállamok közötti információcsere javításában, a kibertámadásokkal szembeni ellenálló képesség erősítésében, a dezinformációk visszaszorításában, továbbá a biztonsági együttműködésben a Nyugat-Balkán országaival.
    Vannak azonban hiányosságok, egyebek mellett kommunikációs kapcsolatot kell létrehozni az EU biztonsági rendszerei között a még fennálló információs hézagok és a fehér foltok felszámolása érdekében, az uniós társjogalkotó szerveknek több fontos javaslatot illetően is megállapodásra kellene jutniuk, illetve az álhírekkel szemben is határozottabban kell fellépni.
    A terrorizmusra és a kiberbűnözésre vonatkozó közösségi szabályok között több olyan van, amelyet még nem hajtott végre teljes körűen az összes tagország, például az utas-nyilvántartási adatok cseréjét, a lőfegyverekhez való hozzáférést, a pénzmosást és a gyerekek szexuális zaklatásának bűncselekménnyé nyilvánítását illetően.
    A bizottság a márciusi christchurchi merénylettel összefüggésben arra is javaslatot tett, hogy az EU kezdjen tárgyalásokat Új-Zélanddal bizonyos személyes adatok megosztásáról a súlyos bűncselekmények megelőzése érdekében. Ilyen egyeztetések már folyamatban vannak nyolc kiemelt közel-keleti és észak-afrikai országgal.
    "Számos kézzelfogható eredménnyel büszkélkedhetünk, például jogszabályokat hoztunk a veszélyes bűnözők hatékonyabb kézre kerítése, a terrorizmus elleni online és offline küzdelem és a lőfegyverekhez való hozzáférés korlátozása érdekében. Felszólítom a tagállamokat, hogy gondoskodjanak a biztonsági jogszabályok érvényesítéséről és polgáraink hatékonyabb védelméről" - közölte Dimitrisz Avramopulosz uniós belügyekért felelős biztos.
    Julian King, a brüsszeli testület biztonsági unióért felelős tagja hozzátette: együttműködéssel, összehangolt válaszlépésekkel lehet megfelelően kezelni napjaink összetett és sokrétű biztonsági kihívásait.
    Mint leszögezte, a dzsihadista fenyegetés nem szűnt meg, börtönbüntetésüket töltő iszlamisták százainak közeledik a szabadon bocsátása, de a külföldi harcosok is veszélyt jelentenek. "Nem lankadhat az éberségünk" - fogalmazott.
    A brit biztos újságírói kérdésre válaszolva emellett kijelentette, hogy a londoni kormány nem kereste meg azzal kapcsolatosan, hogy őt jelölnék az új összetételű Európai Bizottságba. A közösségi jog értelmében a Brexit halasztása miatt a szigetországnak is tagot kell delegálnia a testületbe a tervezett kilépés időpontjáig.