Andrea napja van. | 2024.04.18

A vártnál erősebben nőtt a francia gazdaság a harmadik negyedévben

2019-10-30 09:25:00

A vártnál nagyobb mértékben nőtt Franciaország gazdasága a harmadik negyedévben az erős belső keresletnek köszönhetően - derült ki a francia statisztikai hivatal (Insee) szerdán közölt adataiból.

    Az első becslés szerint július-szeptemberben az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal gyarapodott Franciaország hazai összterméke (GDP), csakúgy mint az első két negyedévben. Elemzők 0,2 százalékos növekedést vártak az év harmadik negyedében.
    Az euróövezet második legnagyobb gazdaságában a harmadik negyedévben a hazai kereslet volt a növekedés fő hajtóereje.
    A lakossági fogyasztás 0,3 százalékkal nőtt, enyhén emelkedett a második negyedévi 0,3 százalékhoz képest. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 0,9 százalékkal bővült, némileg lassult az ütem az előző negyedévi 1,2 százalékhoz képest. Ezen belül a vállalatok beruházásai a második negyedévben elért 1,1 százalék után 1,2 százalékkal emelkedtek, míg a háztartásoké 1,6 százalékról 0,1 százalékra, a kormányzaté pedig 1,3 százalékról 0,9 százalékra mérséklődtek.
    Az export 0,3 százalékkal nőtt a második negyedévben mért 0,1 százalékos csökkenés után, az import pedig 1,4 százalékkal ugrott meg az előző negyedévi 0,3 százalékos csökkenés után.
    A francia gazdaság lendületének megtartása jó hír Emmanuel Macron államfőnek olyan időkben, amikor komoly aggodalmakra ad okot a világgazdaság növekedésének a kereskedelmi viszályokból fakadó lassulása, amely különösen keményen sújtja a legfőbb kereskedelmi partner Németországot.
    Franciaország GDP-je tavaly 1,7 százalékkal nőtt. Az idei első háromnegyed év egészében azonban csak 1,2 százalékra rúgott a növekedési ütem.