Emma napja van. | 2024.04.19

Megkezdték a megbízólevelek átadását az országos nemzetiségi önkormányzatok képviselőinek

2019-10-28 13:59:00

Megkezdték a megbízólevelek átadását az október 13-ai nemzetiségi választáson az országos nemzetiségi önkormányzatokban mandátumot szerző képviselőknek hétfőn Budapesten.

    Délelőtt a bolgár, a lengyel és a német országos nemzetiségi önkormányzatok képviselői kapták kézhez, délután pedig a görög, a román, a szerb, a szlovák, a szlovén, a horvát, az örmény és az ukrán nemzetiségi képviselők veszik át a megbízóleveleket, összesen 229-en a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.
    Az országos nemzetiségi választás eredménye 11 nemzetiség vonatkozásában csütörtökön vált jogerőssé. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ezt a roma nemzetiség esetében azért nem állapította meg, mert előreláthatólag több helyen meg kell ismételni a szavazást; az országos választás eredményét várhatóan november közepén állapítják meg. A ruszin országos nemzetiségi választás eredményét pedig bíróságon támadták meg, így az még nem jogerős.
    A megbízóleveleket hétfő délelőtt Bozsóki Éva, az NVB elnökhelyettese és Gáva Krisztián, a Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese, délután pedig Rádi Péter, az NVB elnöke és Gáva Krisztián adja át.
    Bozsóki Éva a délelőtti ünnepségen kiemelte: az alaptörvény szerint a nemzetiségek államalkotó tényezők, joguk van egyebek mellett az önazonosság szabad vállalásához, megőrzéséhez, az anyanyelvhasználathoz, kultúrájuk ápolásához, és ahhoz, hogy helyi, területi és országos önkormányzatokat hozzanak létre. Közölte, a magyar történelmi hagyományokra építve és az alaptörvényben a nemzetiségek iránt kinyilvánított felelősségvállalás szellemében alkotta meg az Országgyűlés a nemzetiségek jogairól szóló törvényt 2011-ben. Ez alapján zajlott le a választás, létrehozva az új helyi, területi és országos önkormányzatokat, megerősítve a közvetlen választás intézményét - fogalmazott.
    Bozsóki Éva felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy a választások után az egy nemzetiségen belüli jelölőszervezetek együttműködésének kell meghatároznia a nemzetiségeik érdekében kifejtett közös munkát.
    "A választások eredményeképpen önök mint megválasztott képviselők már nem adott szervezetet, az azt támogató polgárokat képviselik, hanem az országban élő valamennyi, nemzetiségükhöz tartozó választópolgárt" - mondta.
    Ritter Imre, az Országgyűlés - német - nemzetiségi képviselője a megválasztott képviselőknek a nemzetiségen belüli egység, a nemzetiségek közötti együttműködés és a magánérdek elé helyezett közérdek fontosságáról beszélt.
    A települési nemzetiségi választáson mandátumot szerző képviselők a helyi választási bizottságoktól veszik át megbízólevelüket, a területi (megyei) önkormányzatban mandátumot szerző képviselők pedig a területi választási bizottságoktól.
    A választás alapján 15 tagú országos önkormányzat alakulhat a bolgár, a görög, a lengyel, a román, az örmény, a szerb, a szlovén és az ukrán nemzetiség, 31 tagú a horvát és a szlovák, 47 tagú a német nemzetiség esetében.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó