Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nébih: Magyarországra nem került a szennyezett csecsemőtejporokból

2019-10-25 16:40:00

Magyarországra nem került a szennyezett csecsemőtejporokból - válaszolta az MTI megkeresésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken.

    Közölték, hogy az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerében (RASFF) pénteken délután jelent meg a hír, hogy három tagországba, Franciaországba, Hollandiába és Németországba szállítottak azokból a csecsemőknek készített tejporokból, amelyekben kőolaj eredetű szennyeződést mutattak ki; Magyarország nem érintett az ügyben.
    A Foodwatch nemzetközi élelmiszeripari fogyasztóvédelmi szervezet csütörtökön közölte, hogy a vizsgálatokkal három élelmiszeripari laboratóriumot bíztak meg, amelyek egymástól függetlenül, más-más módszertannal dolgoztak és az elemzett minták felében mutatták ki ásványolaj eredetű aromás szénhidrogének (MOAH) jelenlétét. A Foodwatch kiemelte, hogy ezek az anyagok rákkeltő és génkárosító hatásúak lehetnek, mégsincs jogszabályban rögzített egészségügyi határérték, amely gátat vetne élelmiszeripari használatuknak. A szennyezést a Nestlé, a Danone, a Novalac, a Neolac, a Hero Baby és a Nutrilon nevű cégek egyes csecsemőtejpor-termékeiben mutatták ki.
    A Nébih tájékoztatása szerint a Nestlé németországi leányvállalata közleményt adott ki arról, hogy a jogszabályoknak megfelelőnek tekinti a termékeit, továbbá közölték, hogy a Nestlé felveszi a Foodwatch civil szervezettel a kapcsolatot, egyeztetnek a vizsgálatokról.
    Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal válaszában kitért arra, hogy a fogyasztóvédelmi szervezet által vizsgált kőolajszármazékokra jogszabályban megállapított határérték jelenleg nincs. Ugyanakkor az Európai Bizottság 2017-ben ajánlást adott ki, amely éppen az élelmiszerekben és a velük érintkezésbe kerülő anyagokban előforduló ásványolaj-szénhidrogének vizsgálatára ösztönzi a tagállamok élelmiszer-vállalkozóit. Az elmúlt két év mintavételeiből származó eredményeket az európai élelmiszerbiztonsági hatóság (EFSA) értékeli, az összesítés után indokolt esetben a jogi szabályozás is hamarosan megtörténhet.
    A Nébih hangsúlyozta, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri az eset alakulását, és tájékoztat az aktuális információkról.