Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó: a terrorizmus elleni küzdelemhez fel kell számolni az illegális migrációt

2019-10-24 13:29:00

A terrorizmus elleni küzdelem leghatékonyabb módja az illegális migráció felszámolása - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Tiranában.

    Szijjártó Péter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) fórumán mondott nyitóbeszédet az albán fővárosban.
    A miniszter a fő kihívások között emelte ki a tömeges, kontrollálatlan migrációt és a terrorizmust. Azt hangsúlyozta, hogy a tömeges illegális migráció és a terrorizmus között erős kapcsolat van.
    A terroristák kihasználják a migránsok tömegét, hogy harcosaikat eljuttassák szerte a világba - mondta.
    Emlékeztetett arra, hogy a tömeges illegális migrációs folyamatok megnövelték a terrorveszélyt Európában: 2015 óta több mint 30 támadást követtek el az Európai Unió területén olyanok, akik migrációs háttérrel rendelkeztek.
    A terrorizmus az egyik legfőbb kihívás, mivel az nem áll meg az országhatárokon, a kultúrák határán. "Egyesíteni kell erőfeszítéseinket a radikalizmus és az extrémizmus ellen" - jelentette ki.
    Szijjártó Péter leszögezte: ahelyett, hogy arra biztatják az embereket, hagyják el otthonukat, meg kell teremteni számukra a biztonságos élet, az otthonmaradás feltételeit.     Azt mondta: a nemzetközi közösség felelősség, hogy ne az illegális migrációt inspirálja, hanem segítse az embereket, visszatérniük otthonukba.
    Kulcsfontosságúnak nevezte az Európai Unió és a mediterrán térség együttműködését.  
    Szükség van az együttműködésre a közel-keleti és az észak-afrikai országokkal is, hogy védjék határaikat, ne engedjék át a migránsokat, mert az a terroristák további szabad áramlásához vezethet - tette hozzá a miniszter.
    Szijjártó Péter kiemelte: Európa biztonsága a mediterrán térség és Észak-Afrika biztonságától függ.
    Felidézte: a magyar kormány azt vallja, hogy oda kell vinni a segítséget, ahol a problémák vannak, és nem a problémákat kell behozni.
    Ennek szellemében Magyarország mintegy 40 millió dollárt költött a keresztény közösségek megsegítésére, többek között házak és iskolák újjáépítésére - mondta.