Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kezdődik a Hétfü független színházi sorozat Szegeden

2019-10-23 08:31:32

A Fehér nyuszi, vörös nyuszi című produkció legújabb epizódjával hétfőn elkezdődik a Hétfü független színházi sorozat Szegeden - tájékoztatta a programot a Szegedi Nemzeti Színházzal együttműködve szervező MASZK Egyesület az MTI-t.

    Az iráni szerző, Nassim Soleimanpour nemzetközi sikert aratott különleges darabjának nincs próbája, díszlete, jelmeze, rendezője. Egy színész életében csak egyetlenegyszer adhatja elő a produkciót, amely kísérlet a színház hatalmának demonstrálására, közös játék az író, a színész és a közönség részvételével. A tétet emeli, hogy a színész a darab szövegét a színpadon kapja meg, tehát ő sem tudja, mi fog történni. A Kisszínházban ezúttal a szegedi születésű Hevér Gábor próbálja ki magát a korántsem egyszerű, de mindenképpen megismételhetetlen szerepben.
    A Párizsban élő, magyar származású írónő, Yasmina Reza Az öldöklés istene című színdarabjában leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy az emberekben mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog. A november 4-én látható darab története szerint két kisfiú játszik a téren, majd egyikük kiüti a másik fogát. Szüleik ennek apropóján ülnek le egymással beszélgetni, majd kiderül: semmivel sem jobbak, mint a gyermekeik. A Kultúrbrigád-Átrium produkcióját Bereczki Csilla rendezte.
    Udvaros Dorottya és Földes Eszter jutalomjátéka a Bethlen Téri Színház és a Manna Produkció Az utolsó tűzijáték című, Jens Christian Grondahl és Alex Broun művei alapján készült előadása. A produkció rendezője Csábi Anna, mentor rendezője Jordán Tamás. A Szegeden december 16-án színpadra kerülő előadás főbb kérdései közt felmerül, vajon meddig tart a szülői hivatás, meddig anyja valaki felnőtt lányának, megtörténhet-e, hogy egy anya ne szeresse gyermekét, gyűlölheti, lenézheti-e egy gyermek a szüleit.
    Zenés szembenézésként aposztrofálják az alkotók a Széttépve című koncertszínházi darabot, amelyben Szabó Kimmel Tamás bemutatja a nézőknek, hogy a függőség mindenki életében megtalálható, hol észrevehetetlenül, hol látványosan. Az Orlai Produkció a Tisza-parti városban november 11-én látható sokszínű, felkavaró és elgondolkodtató produkcióját Novák Eszter állította színpadra, a felkészülés során készített interjúkat Závada Péter öntötte színpadi formába.