József napja van. | 2024.03.19

Arkansas államban halálos áldozatot követeltek a viharok, Texasban tornádók csaptak le

2019-10-21 19:45:00

Arkansas államban halálos áldozatot követeltek a viharok, Texasban tornádók csaptak le hétfőn.

    A texasi Dallasban a helyi lap, a Dallas Morning News jelentése szerint vasárnap óta rendkívül veszélyes a helyzet: a városra és környékére hétfőre virradóan lecsapott tornádó házakat sodort el,  fákat tépett ki gyökerestől és villanyvezetékeket szakított le.
     Roy Vaz, a katasztrófa-elhárítási hivatal helyi vezetője a lapnak arról számolt be, hogy a heves esőzéssel kísért erős széllökések miatt mintegy 65 ezer háztartásban megszűnt az áramszolgáltatás. A Dallas Morning News szerint a viharban hat ember megsérült, de halálos áldozat nincs. Három embert kórházba kellett szállítani. A mentők és a katasztrófa-elhárítási hivatal munkatársai házról-házra fésülik át a várost, esetleges sebesültek után kutatva.
     A tornádóról készült videófelvételek azt mutatják, hogy a forgószél végigsöpört Texas északi vidékein, és Dallason kívül például Fort Worthban is jelentős pusztítást végzett. Dallastól délre több kisebb tornádó csapott le.
    Arkansas államban hétfőn délelőtt több vihar pusztított. Sajtótájékoztatóján Asa Hutchinson kormányzó megerősítette, hogy az állam északi vidékein óránkénti 240 kilométeres sebességgel száguldó szélvihar söpört végig. A forgószél házakat döntött romba és fákat csavart ki, az egyik ledőlő fa egy ember halálát okozta. Az állam északnyugati vidékein "jelentősek az anyagi károk" - fogalmazott a kormányzó.
     Arkansas-ban több megyében, köztük a Mississippi folyó mentén is tornádóriadót rendeltek el, a szakemberek előrejelzései szerint várhatóan több forgószél csap le, még hétfőn.
     Viharok pusztítanak az Arkansas-val szomszédos Oklahomában, Louisianában és Mississippiben is.