Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fehér Ház: a szíriai tűzszünet életbe léptetéséhez idő kell

2019-10-19 09:10:00

A szíriai tűzszünet életbe léptetéséhez idő kell - jelentette ki Stephanie Grisham, az amerikai elnöki hivatal, a Fehér Ház szóvivője a Fox televíziónak adott interjújában pénteken, az Északkelet-Szíriában folytatódó harcokra reagálva.

Grisham hangoztatta: a tűzszünet megkötéséről folytatott tárgyaláson az amerikai delegáció "sikeres volt". Ugyanakkor a közel-keleti országban ennek ellenére folyó hadműveletekről feltett kérdésekre elhárította a választ.         

Mike Pence amerikai alelnök csütörtökön Recep Tayyip Erdogan török államfővel folytatott tárgyalásai után jelentette be Ankarában, hogy Törökország 120 órára felfüggeszti a Béke Forrása nevű észak-szíriai offenzíváját annak érdekében, hogy a szíriai kurd fegyveresek visszavonuljanak a török haderő által kialakítandó úgynevezett "biztonsági övezetből". A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezet, amelynek gerincét az YPG kurd milícia adja, csütörtökön elfogadta a tűzszünetet, amelynek helyi idő szerint csütörtök este 22 órakor kellett életbe lépnie.         

A folytatódó harcokról Erdogan pénteken újságíróknak azt állította: "nincs szó összecsapásokról" Északkelet-Szíriában. "Ne higgyünk az álhíreknek" - fogalmazott az elnök a török védelmi minisztériumtól kapott információkra hivatkozva.        

 Bár Mike Pence csütörtökön azt mondta, hogy az YPG kivonulását követően Törökország teljesen leállítja szíriai katonai beavatkozását, Erdogan pénteken azt közölte, hogy a megállapodás értelmében a már a térségben tartózkodó török biztonsági erők nem hagyják el a területet.         

A Demokrata Párt két vezető politikusa, Nancy Pelosi házelnök és Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője újságírók előtt "sarlatán tűzszünetnek" minősítette a csütörtökön bejelentett megállapodást. Szerintük Törökország semmit sem adott, miközben Donald Trump amerikai elnök "mindent megadott" Erdogan török államfőnek.         

Pelosi és Schumer úgy vélte, hogy a tűzszüneti egyezség kárt okoz az Egyesült Államok hitelességének, és az Iszlám Állam terrorszervezet elfogott terroristáit Törökország és a szíriai kormányzat kezére adja, ez pedig szerintük veszélyt jelent az Egyesült Államok nemzetbiztonságára.         

Az Egyesült Államok és szövetségesei "megérdemlik az okos, erős és egészséges vezetést Washingtontól" fogalmazott Pelosi és Schumer.
    Donald Trump elnök pénteken - miután telefonon egyeztetett Erdogan török államfővel - a Fehér Házban újságíróknak azt fejtegette, hogy Ankara visszatért a tűzszüneti megállapodáshoz. Hozzáfűzte: az amerikai kormányzat szükség esetén "nagyon erőteljes szankciókat" hoz Törökország ellen. A jelenlegi szíriai helyzetet "nagyon törékenynek minősítette.

    Mark Esper amerikai védelmi miniszter pénteken újságíróknak azt hangoztatta: az amerikai hadsereg katonái nem vesznek részt az észak-szíriai, úgynevezett biztonsági övezet ellenőrzésében, de - mint fogalmazott - "kapcsolatban maradunk Törökországgal és a Szíriai Demokratikus Erőkkel (SDF). A tárcavezető hozzáfűzte: az Egyesült Államok folytatja a csapatkivonást Északkelet-Szíriából.