Emma napja van. | 2024.04.19

Átadták az idei Ökoiskola címeket

2019-10-18 11:50:00

Átadták a 2019. évi Ökoiskola címeket pénteken a fővárosi Balassi Intézetben; 49 köznevelési intézmény az idén először nyerte el, 140 pedig megújította az Ökoiskola címet, és 52 intézmény lett Örökös Ökoiskola.

    Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára közölte: a cím azoknak a köznevelési intézményeknek az elismerésére szolgál, amelyek tudatosan, rendszerszinten, a mindennapos gyakorlat szerves részeként foglalkoznak a környezettudatossággal és kiemelt figyelmet szentelnek a fenntarthatóságra és globális felelősségvállalásra nevelés ügyének.
    A fenntartható fejlődés, a környezet- és klímavédelem ügye egyre többet szerepel a közgondolkodásban, ugyanakkor - mint megjegyezte - öröm látni, hogy a magyar iskolarendszer ezt a kérdéskört nemcsak két hónapja, öt hónapja vagy egy éve vette észre. A magyar iskola felismerte és pontosan tudja a felelősségét ebben az ügykörben - hangoztatta az államtitkár a 2005-ben indult programról.
    Az iskolák és a pedagógusok óriási feladatának és felelősségének nevezte Maruzsa Zoltán, hogy olyan diákok lépjenek ki az iskolapadból, akik "az élő és az élettelen környezet ismeretén alapuló, annak értékeit védő szemléletmóddal rendelkeznek".
    Úgy fogalmazott: nélkülözhetetlen, hogy az intézmények felkészítsék a tanulókat a környezettel kapcsolatos állampolgári kötelességek és jogok gyakorlására és megismertessék azokat a társadalmi-gazdasági folyamatokat, amelyek előidézik a környezeti világválság kialakulását.
    Közölte, pénteken 241 iskola csatlakozott vagy erősítette meg tagságát a már 1040 intézményt számláló Ökoiskola-hálózatban.
    László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára a pályázó pedagógusok munkáját méltatva és a szemléletformálás fontosságát is hangsúlyozva kijelentette: az Ökoiskolában "a jövő készül", ahol a jövő környezettudatos, felelős és felelősséget vállaló állampolgárait nevelik.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó