József napja van. | 2024.03.19

Varga Judit: Magyarország számára nem elfogadható az unió finn soros elnökségének költségvetési javaslata

2019-10-15 20:44:28

Magyarország számára teljesen elfogadhatatlan az unió soros elnökségét betöltő Finnország kedden bemutatott költségvetési javaslata, az ugyanis tovább csökkenti a fejlesztési pénzeken belül a kohézióra szánt összeget is - mondta ki Varga Judit igazságügyi miniszter Luxembourgban az EU-tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó tanácsülését követően kedden.

    Varga Judit az unió következő, 2021-től érvényes hétéves költségevetéséről tartott miniszteri találkozó után magyar újságíróknak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, a finn elnökségnek nem sikerült elfogulatlan javaslatot benyújtania.
    Több tagállam jelezte, hogy nem látják benne visszaköszönni a saját és a mások képviselte véleményeket, továbbá nem vették figyelembe a kohézió barátainak nevezett országcsoport kérését sem, amely az európai bizottsági tervezethez képest is a kohéziós források növelését kérte.
    A javaslat a bizottságénál jóval kisebb főösszeggel számol a bevételi oldalon, ami Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnésévet (Brexit) együtt jóval kevesebb forrást jelentene az uniónak. Nem kedvező az sem, hogy Magyarország sokkal kevesebb kohéziós forráshoz jutna, mint a mostani költségvetési időszakban.
    A javaslat tehát sem a befizetés, sem a kohéziós forrásokat tekintve nem elfogadható, nem jó alap arra, hogy politikai vita kezdődhessen arról - húzta alá.
    Az igazságügyi miniszter azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy a pénzek kifizetését a jogállamisághoz kötnék, és azt is, hogy a kohéziós forrásokból fedeznék a migránsok integrációját. A jogállamisággal összefüggésben elmondta, egyelőre nincs olyan tervezet, amely a kérdést "jogi biztonsággal szabályozná, ez pedig egyértelmű vétót jelent".
    Elmondta, a javaslat távolabb tolja az uniós költségvetés elfogadását, a szöveg ugyanis a nettó befizető országok érdekeit tartja szem előtt, valamint több tagállam érdekét sérti azáltal, hogy nem kíván közös nevezőt találni a különböző igények között - húzta alá.
    Varga Judit tájékoztatása szerint a költségvetési javaslatról orientációs vita várható az Európai Uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek csütörtökön kezdődő kétnapos csúcstalálkozóján.