József napja van. | 2024.03.19

Az Ocean Viking ismét Olaszországban köt ki

2019-10-15 17:05:00

A dél-olaszországi Taranto kikötőjében kapott kikötési engedélyt az Ocean Viking civilhajó a líbiai partoknál fedélzetre vett 176 migránssal - közölték az olasz hatóságok kedden.

    Az Ocean Viking előreláthatóan a szerda reggeli órákban érkezik meg a Puglia tartományban található Taranto kikötőjébe, ahonnan a legközelebbi regisztrációs központba szállítják majd át a migránsokat.
    A francia Sos Mediterranée és a svájci bejegyzésű Orvosok határok nélkül (Msf) nem kormányzati szervezetek közös hajója október 13-án két mentési műveletet hajtott végre a líbiai partoktól félszáz tengeri mérföldre: először egy gumicsónakról vett át a fedélzetére 74 személyt, majd egy másik gumicsónakról további 102-t, utóbbiak között négy várandós nő és kilenc kisgyerek is van.
    Az Ocean Viking kizárta a lehetőséget, hogy Líbiában tegye partra az embereket, Máltától és Olaszországtól kért kikötési engedélyt.
    Natasha Bertaud, az Európai Bizottság szóvivője bejelentette, hogy a korábbi gyakorlat szerint a Bizottság koordinálja az érkezők elosztását az erre önként jelentkező EU-tagországok között.
    Rossana Sasso, a jobboldali Liga pugliai képviselője közölte, hogy a párt szerdán tiltakozó akciót tart az Ocean Viking érkezésével egy időben. "A római kormány lerántotta a leplet a máltai megállapodásról! Nincsen szó semmilyen szétosztásról, a migránsok Olaszországban maradnak, Franciaország és Németország nevet a markába, mi (olaszok) pedig két évet ugrottunk vissza a múltba, amikor a migráció ellenőrizetlen volt, a kikötők nyitottak, az érkezés teljesen szabad" - mondta Rossanna Sasso.
    "Tarantóból is Lampedusát akarnak csinálni" - hangoztatta. Úgy vélekedett: azok, akik a háborútól való menekülésre hivatkoznak, Olaszországban teremtenek erőszakot és háborús állapotokat.
    A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) szerint az Öt Csillag mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) kormánya Olaszországot Európa migránsközpontjává tette. A jobbközép Hajrá Olaszország (FI) szerint a kormány a zárt kikötők helyett nyitott Olaszországot hirdetett meg.
    Az Ocean Viking augusztus óta többször is megtette a Líbia és Dél-Európa közti utat: augusztusban 356 személlyel Máltán kötött ki, szeptemberben 82, majd 182 személyt szállított az olasz partokra.