József napja van. | 2024.03.19

A vízgazdálkodás határokon átnyúló probléma

2019-10-15 14:30:00

A vízgazdálkodás határokon átnyúló problémát jelent a világban, ebben foglalható össze Áder János megnyitó előadása után a Víz Világtalálkozón kedden elhangzott első előadások tanulsága. A Víz Világtalálkozó kiemelt témája a globális vízválság megelőzése, ezen belül a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz okozta problémák megoldása.

    António Guterres, az ENSZ főtitkára a kedden megnyílt Budapesti Víz Világtalálkozó résztvevőihez intézett videoüzenetében kiemelte: a vízhez jutás emberi jog, az ENSZ elkötelezett, hogy mindenkinek biztosítani kell a szükséges, tiszta vízmennyiséget.
    Hangsúlyozta: napjainkban a világ népességének 90 százaléka szenved olyan természeti katasztrófáktól, amelyeket a "túl sok víz", a jelentős árvizek idéznek elő, miközben a világ lakosságának mintegy 40 százaléka a víz hiányával küzd, 80 százalékának a víz pazarlása és a kezeletlen szennyvíz okoz komoly problémákat.
    Az ENSZ főtitkára szerint mielőbb össze kell fogni a globális vízügyi problémák megoldására, a vízhiány kezelésére, annál is inkább, mert a megoldások egy része már rendelkezésre áll, a természetvédelmi stratégiáktól a sótalanító technológiákig.
    Gilbert F. Houngbo, az ENSZ Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alapjának elnöke rámutatott: eljött a cselekvés ideje a globális vízügyi gazdálkodásban, "vészhelyzet előtt állunk." Egy érdekes hasonlattal jellemezte a problémát: ha "az éghajlatváltozás egy cápa lenne, a cápa foga a vízválság lenne." Kiemelte: az egészséges, tiszta víz problémája mára 4 milliárd embernek jelent gondot, 2030-ra már mintegy 600 millió ember egészsége, élete kerülhet veszélybe a szükséges, tiszta víz hiánya miatt.
    Gilbert F. Houngbo kiemelte: a vízprobléma kezelése nemzetközi összefogást igényel, a határokon átnyúló gondok miatt "a víz a béke fenntartásának eszközévé válhat". Az ENSZ a nemzetközi megoldások keresésében azzal segíthet, hogy a minőségi és mennyiségi globális vízgazdálkodás számára megfelelő adatokat szolgáltat.
    Liqun Jin, az Ázsiai Infrastruktúra Beruházási Bank elnöke jelezte: bár a nemzetközi fejlesztési bank csak három éve működik, eddig mintegy 10 milliárd dollárnyi befektetésről döntöttek, 18 országban. A bank eddig a vízügy területén 7 projektet támogat, 6 országban összesen 1,4 milliárd dollár értékben. Magyarország aktívan részt vesz a pénzintézet munkájában - jelezte a bank elnöke.
    Samdech Hun Sen, Kambodzsa miniszterelnöke elmondta: Kambodzsa inkább a vízbőséggel küzd, a Mekong 480 kilométeres utat tesz meg az országban, és nagy területeket is eláraszt a monszun idején. A távol-keleti országok jelentős gazdasági növekedést mutatnak az utóbbi években, ezekben az államokban az ipari vízfelhasználás miatt a víztisztítás, a szennyvízkezelés egyre fontosabb feladat. A vízügyi problémák kezelésében a határon átnyúló gondok miatt erőteljes nemzetközi együttműködésre van szükség - mutatott rá.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány