Gedeon napja van. | 2024.03.28

A katalán kormány elutasítja, a spanyol kormány elfogadja az ítéletet

2019-10-14 16:30:00

A katalán kormány elutasítja, igazságtalannak és antidemokratikusnak tartja a katalán függetlenségi vezetők elítélését, míg a spanyol kormány elfogadja és tiszteletben tartja a legfelsőbb bíróság hétfői döntését.

    "Az ítélet demokrácia megsértése és a katalán társadalom lenézése" - fogalmazott Quim Torra katalán elnök az ítélet nyilvánosságra hozatalát követően tett televíziós nyilatkozatában, hangsúlyozva, hogy "népszavazást rendezni nem bűncselekmény".
    Véleménye szerint az ítélet egy politikai per, a katalán önrendelkezési jog és függetlenségi mozgalom elleni eljárás eredménye. Nem igazságszolgáltatás zajlott, hanem "bosszú", "kitalált cselekményekkel", "hamis beszámolókkal" - vélte.
    A függetlenségi politikus beszédében az "elnyomás" befejezésére szólított fel és az elítéltek számára amnesztiát követelt a spanyol államtól.
    Bejelentette: kormánya kedden rendkívüli ülést tart, ő maga pedig levélben kezdeményez találkozót VI. Fülöp spanyol királlyal, és Pedro Sánchez ügyvezető spanyol kormányfővel.
    Pedro Sánchez rendkívüli sajtótájékoztatóján méltatta a bíróság független munkáját, valamint hangsúlyozta a törvény előtti egyenlőség és a jogszabályok betartásának fontosságát, amely mindenkit egyformán kötelez.
    Mint mondta, az ítélet a spanyol alkotmány három elvének megsértésén alapul, ezek pedig az egyenlőség, a területi sokszínűség és az ország területi egységének sérthetetlensége.
    Az ügyvezető miniszterelnök szerint a függetlenségi vezetők figyelmen kívül hagyták a katalán társadalom nem függetlenségpárti többségének jogait, de törekvéseik megbuktak. Arra kérte a katalán kormányt, hogy minden katalán képviseljen, ne csak egy kisebbséget.
    Az ítélet kihirdetése után új időszak kezdődik, amelynek egyik fő pillére ismét az egyetértés kell, hogy legyen - mondta Pedro Sánchez.
    A 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt indult perben zendülés miatt kilenc katalán függetlenségi vezetőt ítélt a spanyol legfelsőbb bíróság 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre. Négyüket közpénz hűtlen kezelésének bűncselekményében is vétkesnek találták.
    Az ítélet nyilvánosságra hozatalát követően nagyszabású tüntetések kezdődtek Katalónia-szerte.