Gedeon napja van. | 2024.03.28

Bolgár gimnazista nyerte a Vitázik a világ ifjúsága döntőjét

2019-10-11 10:57:00

 

Michail Krumov bolgár gimnazista nyerte a Vitázik a világ ifjúsága XIII. nemzetközi döntőjét, amelyet Budapesten rendeztek.

 

    A versenyzőknek azzal kapcsolatban kellett német nyelven érvelniük, hogy "Korlátozzák-e személyre szabottan a repülőutak számát?" - közölte az MTI-vel a versenyt szervező budapesti Goethe Intézet.
    A magyar versenyzők, Fazekas Ella, a Német Nemzetiségi Gimnázium tanulója és Jakubovics Gergely, a Karinthy Frigyes Gimnázium diákja a 3000 vitázó közül a legjobb 24 közé jutott be.
    A versenyt olyan diákok számára szervezik, akik a németet idegen nyelvként tanulják és érdeklődnek aktuális társadalmi és politikai témák iránt. A nemzetközi döntőhéten a versenyben résztvevő 12 ország két legjobb diákja vesz részt.
    A csütörtöki záróvitában az első helyezést a bolgár Michail Krumov, a második helyet az észt Katrin-Lisa Laius, a harmadik helyet pedig a szlovák Andrea Sosková szerezte meg. Az Ukrajnából érkezett Marina Dmitrik a negyedik helyen végzett.
    Fazekas Ella tapasztalatai közül azt emelte ki, hogy a vetélkedő próbára tette kitartását, fejlesztette némettudását, megtanította a magabiztos fellépésre és növelte az önbizalmát, ráadásul sok új barátot szerzett a versenyen - idézte a közlemény.
    Jakubovics Gergely úgy fogalmazott: "a legérdekesebb az egészben az, hogy a témák, amiket kapunk, elsőre nagyon triviálisnak és könnyen megválaszolhatónak tűnnek, majd több hetes kutatás után kiderül, hogy az egész sokkal bonyolultabb és összetettebb, mint azt elsőre gondoltuk."
 A közlemény szerint a nemzetközi döntőre és a hozzá kapcsolódó programokra a vitázókon kívül több mint háromszáz vendég érkezett, köztük Petra Pau, a német parlament alelnöke. A XIII. nemzetközi döntő fővédnöke Enyedi Ildikó filmrendező és Wilhelm Droste író volt.
    A Vitázik a világ ifjúsága - közép- és kelet-európai országok vetélkedője a Goethe Intézet, az Emlékezet, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje.