Andrea napja van. | 2024.04.18

Soltész: a kormány minden segítséget megad a szerb közösségnek céljai megvalósításához

2019-10-10 19:21:23

A kormány továbbra is minden segítséget megad a magyarországi szerb nemzetiségnek, hogy megvalósíthassák céljaikat - hangsúlyozta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön a Szerb Országos Önkormányzat szervezte budapesti rendezvényen.

    Soltész Miklós elmondta, a nemzetiségeknek juttatott támogatások - amelyek összege 2010 óta ötszörösére emelkedett - mind a megmaradásukat segíti.
    A magyarországi szerb közösség nagy felelőssége és kötelessége az összefogás, továbbá, hogy a magyar kormánnyal közösen segítse Szerbia európai uniós csatlakozását - jelentette ki az államtitkár, rámutatva arra is, rég nem volt ilyen jó Magyarország és Szerbia viszonya, mint most.
    A magyarországi szerb oktatási és kulturális helyzetről szólva Soltész Miklós elmondta,  nemcsak, hogy megmentették a battonyai szerb iskolát, hanem az már "szépen fejlődik", úgy, mint a lórévi, vagy a fővárosi szerb oktatási intézmény. Szegeden egy iskolai központ épül, amely nemcsak a magyarországi, hanem az anyaországi és a bosznia-hercegovinai szerbek csúcsintézménye is lehet - jegyezte meg.
    Soltész Miklós szólt arról, hogy a kultúra területén is jelentős fejlesztések történtek, Deszken, Baján, Pomázon, Szentendrén és Pécsen is komoly beruházások valósultak meg.