Auguszta napja van. | 2024.03.29

Áder János az Arraiolos-csoport athéni találkozójára utazik

2019-10-10 14:59:00

Áder János köztársasági elnök Görögországba utazik, ahol részt vesz az Arraiolos-csoport pénteki tárgyalásain - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal csütörtökön.

    Az Arraiolos-csoportot 2003-ban hívta életre Jorge Sampaio portugál elnök azoknak az európai államfőknek a részvételével, akik parlamentáris köztársaságok elnökei. A csoport arról a portugáliai kisvárosról kapta nevét, ahol az első találkozót tartották. A közvetlen végrehajtó hatalmat nem gyakorló államfők rendszeres találkozóinak célja az európai együttműködéshez kötődő témák megvitatása.
    A csoport tagjai idén tizenötödik alkalommal találkoznak, ezúttal Athén ad helyet a megbeszéléseknek. A tárgyalás házigazdája Prokopisz Pavlopulosz görög köztársasági elnök. A találkozón részt vesz még a bolgár, a horvát, az észt, a német, az ír, az olasz, a lett, a máltai, a lengyel, a portugál és a szlovén elnök.
    A szervezők a találkozón két szekcióülést tartanak. Ezek témái: a gazdasági és a menekültválság hatékony kezelése az EU-ban, illetve a modern kihívások közös kezelése az EU és a tagállamok biztonsága érdekében.
    Áder János szombaton munkareggeli keretében találkozik Frank-Walter Steinmeier német elnökkel.