Nóra, Lili napja van. | 2020.07.11 | MNB középárfolyam:

NVB és NVI: az önkormányzati és nemzetiségi választást fizikailag is a lehető legjobban el kell különíteniük a választási szerveknek

2019-10-10 12:43:40

A Nemzeti Választási Bizottság nyomatékosan felhívja a választási szervek figyelmét, hogy a vasárnapi voksolás során a lehető legjobban különítsék el fizikailag a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választását a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásától, hogy ezzel csökkentsék a helyhatósági szavazólapok nemzetiségi szavazólapok közé kerülésének lehetőségét.

    Az NVB elnöke, Rádi Péter és a Nemzeti Választási Iroda elnöke, Pálffy Ilona csütörtökön közös közleményben tudatta: az NVB szerdán iránymutatást adott ki a választási szerveknek a nemzetiségi önkormányzati választás borítékjaiba esetlegesen bekerülő helyi önkormányzati szavazólapok minősítéséről
    Az NVB és az NVI közös közleményében felhívja a választópolgárok és a választási szervek figyelmét, hogy vasárnap Magyarországon két külön általános választás lesz:  a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választása mellett a nemzetiségi önkormányzati képviselők megválasztására is sor kerül.
    A nemzetiségi választáson csak a határidőben benyújtott kérelem alapján nemzetiségi névjegyzékbe vett választópolgárok szavazhatnak. A 2014-es választásoktól eltérően október 13-án a nemzetiségi választópolgárok ugyanabban a szavazókörben szavazhatnak mindkét választáson.
    A két választás könnyebb elkülöníthetősége érdekében a helyhatósági választás szavazólapjai és borítékja fehér, a nemzetiségi szavazólapok és annak borítékja zöld színűek lesznek. Míg a fehér borítékot nem kell lezárni, sőt annak használata sem kötelező, a zöld szavazólapok elhelyezésére szolgáló zöld borítékot kötelező használni és le is kell zárni, ellenkező esetben a szavazólapok érvénytelenek lesznek - olvasható a közleményben.
    Mint írták, az NVB által szerdán elfogadott iránymutatásában kimondta, hogy a nemzetiségi szavazólapok megszámlálására jogosult választási bizottság a szavazatszámlálás során a zöld borítékban talált fehér szavazólapot hatáskör hiányában nem minősítheti, és nem továbbíthatja a helyhatósági választás szavazólapjait megszámláló szavazatszámláló bizottsághoz sem.
    A törvényi előírás hiánya mellett a visszaszállítás azért sem lehetséges, mert a különböző szavazatszámláló bizottságoktól beérkezett zöld borítékokat a választási bizottság a szavazás titkossága érdekében összekeveri, ezért ezt követően már nem állapítható meg, hogy melyik szavazókörből érkezett a fehér szavazólap. Emiatt a zöld borítékban talált fehér, helyhatósági szavazólapokat a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választása eredményének megállapításánál nem lehet figyelembe venni - tették hozzá.
    Mint írták, az iránymutatás a választás tisztaságának biztosítása érdekében - megerősítve az NVI elnökének korábban kiadott utasítását - nyomatékosan felhívja a választási szervek figyelmét arra is, hogy a szavazás lebonyolítása során a két választást fizikailag is a lehető legjobban el kell különíteni, ezzel csökkentve a helyhatósági szavazólapok nemzetiségi szavazólapok közé kerülésének lehetőségét.
    Az NVB iránymutatása megtalálható a www.valasztas.hu oldalon.