Gedeon napja van. | 2024.03.28

NATO: Törökország ne sodorja veszélybe az Iszlám Állam elleni harcban élért katonai sikereket

2019-10-09 19:45:00

Törökországnak vigyáznia kell arra, hogy katonai tevékenységével ne sodorja veszélybe az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcban elért sikereket - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán, Rómában tartott sajtótájékoztatóján.

    Stoltenberg Giuseppe Conte olasz kormányfővel folytatott megbeszélését követően újságíróknak hangsúlyozta: Törökországnak jogos biztonsági aggályai vannak, a Szíria északi részén kifejtett katonai tevékenységének azonban megfontoltnak és arányosnak kell lennie, ami fontos a térség további destabilizációja szempontjából.
    A főtitkár Twitter-üzenetében közölte: Törökország tájékoztatta a katonai szövetséget a szerdán megkezdett offenzíváról.
    "Számítok Törökországra, hogy visszafogottan cselekszik, és biztosítja, hogy az Iszlám Állam elleni harcban elért sikerek ne kerüljenek veszélybe" - fogalmazott.
    Stoltenberg arról is tájékoztatott, hogy minderről Recep Tayyip Erdogan török elnökkel pénteken folytat megbeszélést.
    Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán jelentette be, hogy megkezdődött a török hadművelet Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd fegyveres csoport - amely az SDF gerincét adja -, valamint az Iszlám Állam terrorista szervezet dzsihadistái ellen.
    A Béke Forrása fedőnevű hadművelet elsősorban az YPG ellen irányul a török tájékoztatás szerint, az ankarai kormány ugyanis biztonsági kockázatként tekint a délkeleti határán jelenlévő milíciára.