Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az oroszok először nyerték meg a férfi csapatversenyt

2019-10-09 17:50:00

 

 Oroszország nyerte a férfi csapatversenyt a Stuttgartban zajló olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon szerdán.

 

    Az öt főből álló csapatokból minden szeren hárman mutatták be gyakorlatukat, és minden pontszámot beszámítottak az összeredménybe.
    A finálé egyik legérdekesebb párharcát az oroszok és a címvédő kínaiak vívták egymással, akik talajon kezdtek. Az egyéni összetettben Európa-bajnok Nyikita Nagornij triplaszaltókkal színesített produkcióját az olimpiai ezüstérmes Hsziao Zso-teng felül tudta múlni (15,033), ennek ellenére az első forduló után az oroszok álltak a nyolccsapatos mezőny élén.
    Az olimpiai címvédő japánok kimondottan jól kezdtek lólengésben, ahol a második rotációban remekeltek a kínaiak, a szer vb-címvédője, Hsziao Zso-teng kapta a legmagasabb pontszámot. Japán válogatottja gyűrűn is kiváló átlagot produkált, és az amerikaiak, valamint a britek is az oroszok elé kerültek.
    Gyűrűn javítottak az előző olimpián és világbajnokságon is ezüstérmes oroszok, Japán pedig Hasimoto Daiki és Tanigava Vataru remek ugrásának köszönhetően átvette a vezetést.
    Az oroszok közül először Nagornij tudott 15 pont fölé kerülni, ugrásban, ahol az egyéni összetett címvédője, Artur Dalalojan nagyobb ellépése ellenére is magas pontszámot kapott. Ez sem volt azonban elég, hogy az élre álljanak, négy forduló után a kínaiak vezettek a japánok előtt.
    A döntő egyik fénypontját Cou Csing-jüan 7 pontos erősségű, és szinte hibátlan (9,383) korlátgyakorlata jelentette, amelyért a világbajnokság eddigi legmagasabb pontszámát kapta (16,383). Ezen a szeren Nagornij és David Beljavszkij is remekelt, Dalalojan azonban nem jutott el 14 pontig, ezért úgy tűnt, megpecsételődött az oroszok sorsa.
    A japánok meglepően gyengén teljesítettek nyújtón, ezért az utolsó forduló előtt kiszálltak az aranyéremért zajló versengésből.
    Zárásként nyújtón a kínaiak első tornásza, Szun Vej leesett a szerről, és 13-nál is alacsonyabb pontszáma újra nyílttá tette az elsőségért folytatott csatát. Ivan Sztretovics bravúros bemutatójával az oroszok az élre ugrottak, Suti Teng 14 pont alatt maradt, és az utolsó versenyző, Nagornij tudta, hogy legalább 13,470 pontot kell szereznie a nagy sikerhez.
    Ekkorra az összes ellenfél végzett, így a csarnokban mindenki őt figyelte, de a rivaldafény nem zavarta, és nagyszerűen kivitelezett produkciójával (14,466) megszerezte az aranyérmet, ami Oroszország önállóvá válása óta az első a férfi csapatversenyben.
    A második helyen Kína végzett, amely 1981 óta csak 2001-ben nem volt dobogós ebben a versenyszámban. A harmadik helyen a japánok zártak, ők 2003 óta mindig érmesek.
    A magyar csapat a 23. helyen végzett a selejtezőben.

    Eredmények,
    férfi csapatverseny, döntő, világbajnok:
    ----------------------------------------
   Oroszország (Nyikita Nagornij, Artur Dalalojan, Ivan Sztretovics, David Beljavszkij, Gyenyisz Abljazin) 261,726 pont
2. Kína 260,729
3. Japán 258,159

    A világbajnokság további programja:
csütörtök: női egyéni összetett döntő 16.00
péntek: férfi egyéni összetett döntő 16.00
szombat: szerenkénti döntők (férfiak: talaj, lólengés, gyűrű, nők: ugrás, felemáskorlát) 16.00
vasárnap: szerenkénti döntők (férfiak: ugrás, korlát, nyújtó, nők: gerenda, talaj) 13.00