Nóra, Lili napja van. | 2020.07.11 | MNB középárfolyam:

Legfőbb Ügyészség: valótlanul vádolta hivatali visszaéléssel Czeglédy Csaba az ügyészt

2019-10-09 15:31:47

A bíróság jogerősen kimondta, hogy Czeglédy Csaba letartóztatásának meghosszabbítását tavaly nyáron indítványozó ügyész nem követett el bűncselekményt - tudatta a Legfőbb Ügyészség közleményben szerdán.

    Czeglédy Csaba 2018 szeptemberében hivatali visszaélés miatt feljelentést tett a kényszerintézkedésének meghosszabbítását indítványozó ügyész ellen, mert álláspontja szerint az ügyész indítványában "szelektált" a rendelkezésre álló okirati bizonyítékok között, ezzel megszegte hivatali kötelességét, visszaélt hivatali helyzetével.
    A Központi Nyomozó Főügyészség a feljelentést bűncselekmény hiányában elutasította, a döntés elleni panaszt a Legfőbb Ügyészség alaptalannak tartotta.
    Czeglédy Csaba ezután pótmagánvádlóként fordult bírósághoz, és továbbra is azt állította, hogy az ügyész bűncselekményt követett el a sérelmére. A Szolnoki Járásbíróság 2019 májusában az indítványt elutasította azzal, hogy Czeglédy Csaba a hivatali visszaélésnek nem sértettje, feljelentőként pedig pótmagánvád előterjesztésére nem jogosult.
    A Szolnoki Törvényszék 2019. szeptemberében helybenhagyta az elsőfokú határozatot.
    A törvényszék végzése tartalmazza, hogy az ügyészség által mindvégig vitatott pótmagánvádlói állítás - mely szerint nem az összes iratot adta át az ügyész - kötelezettségszegést nem valósított meg.
    A bíróság megállapította azt is, hogy az ügyész a kényszerintézkedés fenntartását nem kizárólag a bizonyítás meghiúsítása, hanem a bűnismétlés veszélye miatt is indítványozta, amivel egyetértett a letartóztatást meghosszabbító Szegedi Járásbíróság.
    A bíróság megerősítette, hogy az ügyész törvényesen járt el.
    Mindezekre figyelemmel az ügyész eljárását törvénysértőnek minősítő állítások és Czeglédy Csaba támadása minden alapot nélkülöz - közölte a Legfőbb Ügyészség.