Appolónia napja van. | 2020.07.07 | MNB középárfolyam:

A külföldi ügynökök listájára került Oroszországban Navalnij korrupcióellenes alapítványa

2019-10-09 15:26:53

Külföldi ügynöknek minősítette szerdán az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által alapított Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványát szerdán az orosz igazságügyi minisztérium.

    A tárca közleménye szerint a minisztérium moszkvai ügyekért felelős főosztálya arra a következtetésre jutott az alapítvány tevékenységének ellenőrzése során, hogy az megfelel "a külföldi ügynök teendőit ellátó nonprofit szervezet ismérveinek".
    Ivan Zsdanov, az alapítvány elnöke az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy a döntésről hivatalos értesítést nem kapott.
    Augusztus elején az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) egymilliárd rubel (mintegy 4,7 milliárd forint) értékű pénzmosás címén bűnvádi járást indított a Navalnij alapította alapítvány ellen, amelynek irodáit szeptemberben többtucatnyi orosz városban átkutatták. Az ügyön a Dozsgy ellenzéki online televízió értesülése szerint 112, kiemelt ügyekben eljáró nyomozó dolgozik.
    A 2011 óta működő alapítvány több vezető munkatársa indulni kívánt a szeptemberi moszkvai képviselőtestületi választáson, de az illetékes hatóságok nem jegyezték be őket jelöltként, az ajánlóíven szereplő aláírások meghamisítására hivatkozva. Az érintettek a megmérettetésből való kizárásukat a Kreml akaratából végrehajtott diszkriminációnak nevezték, és július közepétől tiltakozásokat szervezetek a fővárosban.
    Ezek engedélyezését a polgármesteri hivatal megtagadta. A hatóságok mintegy 1700 tüntetőt őrizetbe vettek, akik közül sokak ellen eljárás indult.
    A függetlenek és a parlamenten kívüli ellenzék képviselőjelölt-aspiránsaiknak a kizárása nyomán Navalnij a hatalommal elégedetlenek számára az "okos szavazás" alkalmazását javasolta. Ennek a taktikának - a kormányzó Egységes Oroszország párt jelöltje legesélyesebb kihívója támogatásának - köszönhetően a kormánypárt elvesztette mandátumainak egyharmadát a moszkvai képviselőtestületben, igaz, így is megőrizte többségét.
    A Korrupció Elleni Küzdelem Alapítványa tavaly, az elnökválasztás évében több, gyakorlatilag országos megmozdulást szervezett a korrupció ellen, valamint több orosz politikai és üzleti vezető vagyonosodásáról tett közzé a világhálón tényfeltáró jelentéseket. Magát Navalnijt a választásból kizárták az ellene gazdasági bűncselekmények ügyében meghozott - általa politikainak minősített - bírósági ítéletekre hivatkozva, pártalapítási kísérleteit pedig az illetékes hatóságok rendre elutasították.
    Navalnij egyébként a 2013-as moszkvai polgármester-választáson a második helyen végzett a szavazatok 27,24 százalékával.
    A "külföldi ügynökökre" vonatkozó szabályozás Oroszországban azokat a nonprofit szervezeteket és médiumokat érinti, amelyek külföldi kormányok, kormányszervek, külföldi állampolgárságú vagy állampolgársággal nem rendelkező személyek avagy azok megbízottjai részéről részesülnek pénzügyi vagy más anyagi támogatásban. A jogszabály kiterjed azokra a sajtóorgánumokra is, amelyeket az ilyen forrásokból részesülő orosz jogi személyek támogatnak.
    A szabályozás értelmében a külföldi ügynökként nyilvántartott nonprofit szervezeteknek, médiumoknak nyilvánosan be kell majd jelenteniük, hogy ilyen minőségben működnek, és rendszeresen be kell számolniuk pénzügyeikről és személyzeti ügyeikről.