Auguszta napja van. | 2024.03.29

Jövőre a kormány is támogatná a Drazen Petrovic-emléktornát

2019-10-04 12:30:00

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárának ígérete szerint jövőre a lánycsapatok részvételével kibővítik a zuglói Drazen Petrovic kosárlabda utánpótlás emléktornát, amelyet 2020-ban a kormány anyagilag is támogatni szeretne.

    Soltész Miklós pénteken a budapesti Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban beszélt erről, ahol idén másodszor tartják meg a tavaly létrehozott emléktornát.
    "A sport barátságra, kitartásra és közösségépítésre nevel" - hangsúlyozta az államtitkár a torna megnyitóján, majd emlékeztetett arra, hogy a horvát Cibona Zagreb csapata 1986-ban a kiemelkedő képességű kosaras vezérletével a Budapest Sportcsarnokban nyerte meg a mai Bajnokok Ligája elődét, a BEK-et. Ugyanakkor arra is felhívta a fiatalok figyelmét, hogy a fantasztikus pályát befutó Petrovic korai tragikus halála arra is figyelmeztet, hogy vigyázzanak magukra és egymásra.
    A II. Drazen Petrovic-emléktornát a horvát kosarasról elnevezett tornateremben pénteken hét, középiskolásokból álló csapat részvételével rendezik meg. A budapesti és pécsi horvát tanintézmények mellett jezsuita, valamint német és szerb nemzetiségi iskolák, valamint egy zágrábi gimnázium együttesei indultak el, de újra itt volt Petrovic szülővárosának képviseletében a sibeniki ifjúsági kosárlabdaklub, amely tavaly megnyerte a tornát.
    Drazen Petrovic legendássá vált Horvátországban játékstílusa és szorgalma miatt. Eljutott az NBA-be, ahol ugyancsak meghatározó játékos lett belőle. Pályafutása csúcsán, 1993. június 7-én, mindössze 28 évesen Németországban halálos autóbalesetet szenvedett.