Auguszta napja van. | 2024.03.29

Áder János: a V4-ek az EU kohéziós és a mezőgazdasági alapjainak szinten tartását szorgalmazzák

2019-10-03 19:44:00

A négy visegrádi ország elnöke egyetértett abban, hogy az Európai Unió kohéziós és mezőgazdasági alapjai a következő költségvetési időszakban (2021-2027) is megmaradjanak az eddigi szinten - nyilatkozta Áder János köztársasági elnök csütörtökön a Prágához közeli Lányban a visegrádi államfők csúcstalálkozója utáni nemzetközi sajtótájékoztatón.

    "Egyetértés volt köztünk, hogy a kohéziós és a mezőgazdasági alapok nem változhatnak meg és szükséges, hogy a jövőben is ugyanolyan források álljanak a rendelkezésünkre, mint eddig" - mondta a magyar államfő újságíróknak.
    Rámutatott, hogy Kelet-Európában továbbra is nagy szükség van a közlekedési infrastruktúra, az autópálya és vasúti hálózat, az energetikai ipar gyorsabb korszerűsítésére.
    A magyar politikus hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak és az új tagállamoknak egyaránt érdeke, hogy eltűnjenek a fejlődésbeli különbségek közöttük. "Ennek egyik feltétele az EU források megőrzése" - szögezte le Áder János.
    Nyugat-Balkánnal kapcsolatban kifejtette, hogy Magyarország változatlanul támogatja Szerbia csatlakozását az EU-hoz, és a térség szorosabb együttműködését az EU-val, ami mindkét fél érdeke. "Az EU biztonsága döntően attól függ, hogyan alakul Nyugat-Balkán biztonsága" - mutatott rá a magyar elnök.
    Aleksandar Vucic szerb elnök az MTVA kérdésére válaszolva elmondta: Szerbia nagyon pozitívan értékeli, hogy Magyarország, a vezető magyar politikusok, ilyen kitartóan támogatják Belgrád törekvéseit az EU-csatlakozásra. "Nagyon örülünk, hogy mától fogva az egész visegrádi csoportot a magunk oldalán tudjuk" - jelentette ki Vucic.