Csongor napja van. | 2024.04.16

Századvég: Tarlós István magabiztosan vezet

2019-10-03 18:11:00

Tarlós István magabiztosan őrzi vezető pozícióját a főpolgármester-aspiránsok között, az ellenzéki jelöltek a kampányidőszakban sem tudtak fordítani a népszerűtlenségüket okozó tendenciákon - derül ki a Századvég első hivatalos választási előrejelzéséből, amely több kutatási hullám adatai alapján a biztos szavazók körében készült.

    A Századvég csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: korábbi kutatásaik alapján a főpolgármester-választással kapcsolatban kijelenthető, hogy a fővárosiak többsége valamennyi meghatározó terület (különösen Budapest hosszú távú fejlesztése, illetve az infrastruktúra modernizálása) tekintetében alkalmasabbnak tartja Tarlós Istvánt a városvezetésre, mint a baloldal jelöltjét, Karácsony Gergelyt. Másrészt a közvélemény a regnáló főpolgármesterben egy "erőskezű, határozott vezetőt lát, míg a zuglói polgármestert a budapestiek tapasztalatlan, bizonytalan politikai karakternek tartják" - állapították meg.
    Mindezek fényében a Századvég szerint nem meglepő, hogy a fővárosi választók háromnegyede Tarlós István győzelmével kalkulál, Karácsony Gergely megválasztását pedig még a baloldali szavazók többsége sem tartja reálisnak. "E reményvesztettség demoralizáló hatással lehet a balliberális szavazóbázisra" - fogalmazott a Századvég.
    Kitértek arra is, hogy Karácsony Gergely hangfelvétel-botrányának következményei vélhetően még tovább rombolták a zuglói polgármester tekintélyét. Ennek hatására a kampányidőszak hátralévő részében további támogatókat veszíthet - tették hozzá.
    A Századvég első hivatalos főpolgármester-preferencia előrejelzése szerint a budapestiek Tarlós Istvánt tekintik az egyetlen, valóban kompetens jelöltnek: a biztos szavazók 51 százaléka a jelenlegi főpolgármesterre adná a voksát. Karácsony Gergelyre a megkérdezettek 43 százaléka szavazna, míg a "két televíziós személyiség", Puzsér Róbert és Berki Krisztián továbbra sem rendelkezik releváns támogatottsággal: az előbbi 5, az utóbbi 1 százalékon áll a biztos szavazók körében - olvasható a közleményben.