Emma napja van. | 2024.04.19

Csökkentek az ipari termelői árak az euróövezetben

2019-10-03 15:45:00

 A vártnál nagyobb mértékben csökkentek az ipari termelői árak augusztusban az euróövezetben, jelezve, hogy a gazdasági növekedés lassulásával párhuzamosan gyengül az inflációs nyomás.

    Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) csütörtökön közölte, hogy az euróövezetben éves összehasonlításban 0,8 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak augusztusban. Elemzők 0,5 százalékos csökkenésre számítottak az előző hónapban mért 0,1 százalékos emelkedés után.
    Az augusztusi tényadat a tavaly novemberben elindult, egyértelműen lassulást mutató trendbe illeszkedik. Tavaly októberben 4,9 százalékon tetőzött az emelkedési ütem, azóta minden hónapban lefelé ment vagy stagnált az értéke.
    Havi összevetésben 0,5 százalékkal estek az ipari termelői árak augusztusban. Elemzők 0,3 százalékos csökkenést vártak a júliusban mért 0,1 százalékos emelkedés után.
    Az Európai Unióban az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal, éves összevetésben pedig 0,3 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak augusztusban. Júliusban  0,2 százalékos volt a termelői árak  havi  0,5 százalékos az éves emelkedése.
    A gyakran változékony energiaárakat nem számolva havi összevetésben az euróövezetben stagnáltak, az unióban pedig 0,1 százalékkal nőttek az ipari termelői árak, míg éves összevetésben az euróövezetben 0,5 százalékkal, az unióban pedig 0,9 százalékkal emelkedtek az ipari termelői árak.
    Éves összevetésben Romániában (4,7 százalék), valamint Bulgáriában (4,5 százalék) és Luxembourgban (2,9 százalék) nőttek legnagyobb mértékben a termelői árak augusztusban, a legerősebben pedig Dániában (4,4 százalék), Spanyolországban (2,5 százalék), valamint Portugáliában és Olaszországban (mindkettő 2,1 százalék) csökkentek.
    Az előző hónaphoz mérve Bulgáriában (0,7 százalék), Magyarországon (0,4 százalék) és Szlovéniában (0,3 százalék) nőttek legnagyobb mértékben az ipari termelői árak, míg a legerősebb csökkenést Spanyolországban (1,4 százalék), Görögországban (1,3 százalék), valamint Belgiumban, Dániában és Litvániában (mindhárom 0,7 százalék) mérték.
    A termelői árak a fogyasztói infláció alakulásának egyik indikátora. Az Európai Központi Bank arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.
    Az Eurostat előzetes adatai szerint szeptemberben 0,9 százalékkal, 2016 novembere óta a legkisebb ütemben emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezet 19 tagállamában. Augusztusban 1,0 százalék volt az éves áremelkedés.