Rudolf napja van. | 2024.04.17

Leállt a növekedés az euróövezet magánszektorában szeptemberben

2019-10-03 14:01:00

 Gyakorlatilag leállt a növekedés az euróövezet magánszektorában szeptemberben, miután a feldolgozóipar recessziója egyre erősebben érezteti hatását a szolgáltatási szektorban - ez derült ki az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport beszerzésimedzser-indexeinek végleges adataiból, amelyeket csütörtökön tettek közzé.

    A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) 2013 júniusa óta a legalacsonyabb értékre, 50,1 pontra süllyedt az előző havi 51,9 pontról. Elemzők az előzetes adattal megegyező értéket, 50,4 pontot vártak.
    Az euróövezetben domináns szerepet játszó szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe idei legalacsonyabb szintjére, 51,6 pontra zuhant az augusztusi 53,5 pontról. Elemzők az előzetes adattal megegyező értékre, 52,0 pontra számítottak.
    Az IHS Markit még kedden publikált felmérése szerint az euróövezeti feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe 45,7 pontra esett az augusztusi 47,0 pontról. Ez 2012 októbere óta a legrosszabb adat, és az index már a nyolcadik egymást követő hónapban állt a teljesítmény növekedését a csökkenéstől elválasztó 50 pontos határ alatt.
    A két legnagyobb euróövezeti gazdaság, Németország és Franciaország magánszektora egyaránt jóval gyengébben teljesített a vártnál. Németország összetett beszerzésimenedzser-indexe 48,5 pontra (előzetes: 49,1 pont) 83 havi mélypontra zuhant, Franciaországé pedig 50,8 pontra (előzetes: 51,3 pont), 5 havi mélypontra csökkent. Németország 2013 áprilisa óta először csúszott le a gazdaság teljesítményének csökkenését jelző tartományba.
    A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.
    Megállt a növekedés az euróövezet gazdaságában, miután a feldolgozóipar mélyülő recessziója kezd átgyűrűzni a szolgáltató szektorba. Az adatokból arra lehet következtetni, hogy a harmadik negyedévben legfeljebb 0,1 százalékkal nőtt a hazai össztermék - kommentálta a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza, hozzátéve, hogy a jelekből ítélve a negyedik negyedévbe átlépve még inkább elfogyott a lendület, ami azt jelenti, hogy nagyon is reális a recesszió kockázata. Mindez az inflációs nyomások további mérséklődésével együtt erősíti azokat a várakozásokat, hogy az Európai Központi Banknak tovább lazítja monetáris politikáját a gazdaság élénkítésének érdekében.