Gedeon napja van. | 2024.03.28

Új játszóhellyel bővült a Thália Színház

2019-10-02 20:54:20

Új, modern játszóhellyel bővült a budapesti Thália Színház, a 141 nézőt befogadó Thália Télikertet szerdán adták át. Budapest egy XXI. századi kulturális térrel bővült - hangoztatta Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója az ünnepségen.

    A Télikert óriási lehetőséget jelent a belvárosban színházi és egyéb rendezvények tekintetében, lesz benne kiállítótér, pódium zongorával, de alkalmas könyvbemutatók, beszélgetőestek megtartására is - hangsúlyozta.
    Az újjáépítés során egy sokoldalúan kihasználható tér jött létre, lehetővé vált a Télikert színháztermének újragondolásával például a játszási irány elfordítása 90 fokkal, vagy a nézőtér felemelése a mennyezet alá. A földszinten kávézó létesült, a pincében modern gépekkel felszerelt karbantartóműhelyeket és raktárteret alakítottak ki. A pinceszint és a színpadszint között teherlift üzemel. Az egész színházat akadálymentesítették - fűzte hozzá.
    Az igazgató felidézte, hogy a rekonstrukció első fázisában - a 2018/2019-es évadkezdésre - a Thália Nagyszínpad előszínpadának átalakításával egy motoros zuhanófüggöny és egy 400 kilogramm terhelhetőségű díszlethúzó létesült.
    A nagyszínpadi páholyokat klimatizálták, kicserélték a szellőzőberendezés befúvómotorját és kicserélték a színház klímagépházát. Korszerűsítették a hőközpontot, gázkazánokat cseréltek, LED-alapú fényforrásokkal modernizálták a teljes színházi épületvilágítást. Megújult a tűzjelző és épületautomatikai rendszer, fejlesztették az informatikai rendszert, az információs felületeket digitalizálták. Kicserélődött a biztonságtechnikai és az ügyelői kamerarendszer, az elérhető legmodernebb eszközökkel újították meg a színház szcenikai világítását, modernizálták a színház elektroakusztikai rendszerét és eszközparkját.
     A Fővárosi Önkormányzat, a magyar kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával 2018-tól a Thália Színház több ütemben épülhetett újjá - emlékeztetett Tarlós István főpolgármester.
    Hozzátette, hogy a rekonstrukció második üteme a Thália Télikert átadása. Mint mondta, a több mint 140 nézőt befogadó játszóhely alkalmas komolyabb hangvételű, valamint a humort sem nélkülöző kamaradarabok előadására, emellett más kulturális események megrendezésére is.
    A Thália Színház ma már állandó társulattal, komoly művészeti koncepcióval és sokszínű repertoárral rendelkezik - hangsúlyozta.
    A Thália Színház teljes körű felújításához a főváros mintegy félmilliárd forinttal járult hozzá, a kormány pedig egyedi döntéssel több mint egymilliárd forintot biztosított e célra - mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.
    Kitért arra is, hogy a kulturális célú kormányzati kiadások évről évre nőnek, ebben Magyarország az Európai Unión belül az egyik legjobb eredménnyel dicsekedhet. A 2020-as költségvetésben a GDP-arányos kulturális ráfordítások mértéke meghaladja a másfél százalékot - hangoztatta, hozzátéve: 2010-ben 172 milliárd forintot költöttünk kultúrára, 2020-ban a költségvetésben 578 milliárd forint áll rendelkezésre e célra.
    A Thália Színházat és a volt Mikroszkóp Színpadot 2012 óta irányítja egy menedzsment, ekkor összevonták a két épületrészt, és ekkor készült el a két épületrész integrált működésének és a Mikroszkóp felújításának koncepcióterve.
    A Fővárosi Önkormányzat finanszírozásában 2016-ban készültek el az engedélyezési tervek, majd 2017-ben szintén a Fővárosi Önkormányzat finanszírozásában a Thália Színház Rekonstrukció II. kiviteli tervei.
    A kivitelezési munkák 2018 májusában kezdődtek el, költségeit - hozzávetőlegesen egymilliárd-hatszázmillió forintot - a magyar állam, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fővárosi Önkormányzat közösen biztosította.