Auguszta napja van. | 2024.03.29

Benkő Tibor: helyt kell állnunk Európa békéjéért és biztonságáért

2019-09-30 17:20:00

Magyarországnak napjainkban is helyt kell állnia Európa békéjéért és biztonságáért - jelentette ki a honvédelmi miniszter hétfőn Nyíregyházán.

    Benkő Tibor a Zrínyi 2026 honvédelmi programról a megyeházán tartott előadásában emlékeztetett: Magyarország évszázadokkal ezelőtt egyszer már volt a Nyugat "bástyája", a Hunyadi János vezette magyar seregek - többi között a nándorfehérvári diadallal - sikerrel vették fel a harcot az ország és a kontinens ellen induló törökök ellen.
    "Más mértékben és formában ugyanez a feladat vár ránk napjainkban is, ezért ebben a kérdésben eltökéltek és elkötelezettek vagyunk" - hangsúlyozta a miniszter.
    A tárcavezető arról beszélt, hogy a NATO Európa számára két veszélyeztetettségi irányt, a keleti és délit jelöli meg, Magyarországnak elsősorban a déli jelenti a közvetlen fenyegetettséget.    Rámutatott, a katonai szövetség csak két-három évvel ezelőtt fogadta el a déli veszélyeztetettség tényét, amire egyes dél-európai államok katonai vezetői már korábban felhívták a figyelmet.
    A béke és biztonság kérdésében a magyar kormány eltökélt, ezért van szükség egy korszerű, erős, modern, ütőképes honvédségre, amelyben a hazája iránt elkötelezett és lojális katonák szolgálnak - hangoztatta Benkő Tibor. Hozzátette, ezt a célt szolgálja a Zrínyi 2026 program, amelynek középpontjában a jól kiképzett katona áll, magában foglalja továbbá a korszerű haditechnikát és a - békében és "különleges jogrendben" egyaránt működő - területi védelmi igazgatást is.
    Mint mondta, a program honvédelmi része a katonáról és az őt körülvevő "össztársadalmi környezetről" szól, ebben benne van például az önkéntes tartalékos rendszer és az a három elemből álló életpályamodell is, amely a katona anyagi és szakmai megbecsülését szolgálja.
    Benkő Tibor előadásában arról beszélt, a honvédség teljes megújítása elképzelhetetlen a modern harci technikai eszközök nélkül. A miniszter beszámolt a magyar haditechnikai fejlesztésekről, illetve beszámolt új eszközök és fegyverek beszerzéséről, gyártásáról és kutatásáról is. Év végéig megérkezik az első négy a már korábban megrendelt húsz új Airbus H145M típusú katonai helikopterből, a szárazföldi haderő pedig 44 új és a 12 használt Leopárd harckocsit és több önjáró tüzérségi löveget - sorolta.
    A tárcavezető fontos katonai műveleti területnek nevezve a kiberteret elmondta, Magyarországon is megkezdődik a "kiberképességek" kialakítása, a kibertérből érkező fenyegetések kivédésére aminek az lesz a feladata, hogy kivédje az innen érkező fenyegetéseket.