Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó: az embercsempészet ellen a migráció megelőzésével lehet leghatékonyabban küzdeni

2019-09-28 08:32:00

Az embercsempészet elleni fellépés leghatékonyabb eszköze, ha a problémát a gyökerénél kezeljük, tehát a migrációs folyamat kezelése helyett meg kell szüntetni azokat az okokat, amelyek elvándorlásra késztetik az embereket - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban, helyi idő szerint pénteken, az ENSZ-közgyűlés ülésszakának keretében az embercsempészetről tartott konferencián.

    Felszólalásában leszögezte: a csempészek és a terroristák húznak hasznot abból, hogy Európa ösztönzi a migrációt. Előbbiek dollármilliókat keresnek, utóbbiak pedig bevándorlók közé rejtőzve könnyebben bejuthatnak a célországokba.
    Szijjártó Péter azt mondta, Magyarországnak ezért az az alapelve, hogy oda kell vinni a segítséget, ahol szükség van rá, nem pedig problémát teremteni ott, ahol még nincs. Erre szolgál a Hungary Helps program, amely segít a hazatérésben, illetve a helyben maradásban a konfliktustérségekben élő keresztényeknek.
    A nemzetközi közösség feladata annak biztosítása, hogy mindenki biztonságban élhessen otthonában - hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter. Ezért az ENSZ-nek és más nemzetközi szervezeteknek is arra kellene összpontosítaniuk, hogy a migrációhoz vezető alapproblémákat megoldják.
    Szijjártó Péter kiemelte: abban a vitában, hogy a határvédelmet emberi jogi vagy biztonsági szempontból kell-e megközelíteni, Magyarország egyértelműen a biztonság oldalán áll, hiszen az erős, szigorú határvédelem jóval kisebb mozgásteret ad a bűnözőknek, köztük az embercsempészeknek.
    Felhívta a figyelmet a miniszter annak fontosságára is, hogy az embercsempészeket megbüntessék. Magyarország ez év tavaszán hozott újabb jogszabályokat annak érdekében, hogy még hatékonyabbá tegye a fellépést ellenük - emlékeztetett.