Gedeon napja van. | 2024.03.28

Harminckilenc országban sportolnak az Európai Diáksport Napján

2019-09-27 14:27:00

 Az Európai Diáksport Napja alkalmából 39 országban sportolnak fiatalok pénteken.

    A program 13 éve a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) kezdeményezésére indult el, 2015 óta már Európa más országaiban is megtartják, tavaly pedig a kontinensen túli országok is csatlakoztak. Bulgária és Lengyelország 2015-ben vált a mozgalom tagjává, 2016-ban pedig már 20 európai ország mintegy 1,5 millió tanulója vett részt az iskolai diáksportnapi programokon, amelyek arra ösztönzik a fiatalokat, hogy mozogjanak minél többet, táplálkozzanak minél egészségesebben és maradjanak aktívak egész életükben. Tavaly megdőlt a rekord: Magyarországon 1200 iskolában 400 ezer gyerek mozgott szervezetten, nemzetközi szinten pedig 29 országban 2,5 millió diák részvételével zajlott az esemény.
    Varga Judit igazságügyi miniszter, az esemény védnöke, a rendezvény egyik kiemelt hazai helyszínén, a BVSC sportpályáján megtartott megnyitón elmondta: korábban maga is aktív sportoló volt, most pedig sportoló családanyaként és állami vezetőként teljes szívéből támogatja a magyar diákok és emberek sportolását.
    "A sport hihetetlen muníciót ad az egész életünkhöz" - fogalmazott. Kiemelte, hogy az Európai Diáksport Napja már 39 országban "öregbíti a magyarok és Magyarország hírnevét".
    "Egy olyan csodálatos dolog zajlik, amely jobb egészséget ígér mindenkinek, mindezt élménnyel, örömmel teszi" - fejtette ki Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár. Arra kérte a gyerekeket, segítsenek minél több ismerősüket sportszeretővé tenni, hogy együtt élhessék meg a mozgás örömét.
    Szabó Tünde sportért felelős államtitkár úgy fogalmazott, a rendezvényen részt vevő diákok példaképek, akik továbbviszik környezetükbe a sport, a mozgásban gazdag életmód fontosságát, majd kiemelte, a kormány "elsődleges célja, hogy minden gyermek sportoljon". Hangsúlyozta: Európában ezen a napon több mint hárommillióan, míg Magyarországon 450 ezren sportolnak az iskolákban.
    "Magyarország sportnemzet, és nagyon szeretnénk, hogy sportoló nemzetté is váljunk" - szögezte le. Arra buzdította a résztvevő diákokat, hogy válasszanak maguknak olyan sportágat, amelyet mindennap űznek az egészségükért.
    Balogh Gábor, az MDSZ elnöke kifejtette: a sportnak köszönheti sikereit, öttusázóként a sportpályán tanulta meg beosztani idejét, célokat felállítani, kitartóan dolgozni és feldolgozni a kudarcokat.
    A bemelegítést Fodor Rajmund olimpiai, világ- és Európa-bajnok korábbi vízilabdázó együtt végezte a BVSC sportpályáján 700, terézvárosi iskolába járó diákkal. Az MDSZ-nek a fővárosi mellett két további kiemelt eseménye lesz ezen a napon, Egerben és Kisvárdán. Az eseménysorozat #BEACTIVE Európai Sporthét keretein belül, az Erasmus+ és az Emmi egészségügyért felelős  államtitkárságának támogatásával valósulhat meg.  
    Az MDSZ a megnyitón díjazta a korábbi legszínesebb programokat kínáló és a legtöbb diákot mozgósító iskolákat, valamint azokat az intézményfenntartókat, települési és területi önkormányzatokat, megyei diáksport szervezeteket és a diáksport hálózati tagokat is, akik a legtöbbet teszik a diáksportnap hagyományainak ápolásáért és népszerűsítéséért.