Auguszta napja van. | 2024.03.29

28 jelöltnek csak települési lakcíme van

2019-09-25 08:30:00

Az önkormányzati választáson 28 olyan jelölt indul, akinek sem állandó lakcíme, sem tartózkodási helye nincs, mindössze települési szintű lakcíme, azaz lakcímkártyáján csak a település van feltüntetve, utca és házszám nélkül - derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból.

    A települési szintű lakcímbejelentés alapvetően az ideiglenes szálláshellyel sem rendelkező hajléktalanok lakóhelyének bejelentésére szolgál azért, hogy a közigazgatási és igazságügyi szervek illetékességét a bejelentett település alapján meg lehessen állapítani egy esetleges eljárás során.
    Ugyanakkor akinek csak települési szintű lakcíme van, nem feltétlenül az utcán él: például lehet, hogy azért nincs bejelentett lakcíme, mert albérletben él, és a tulajdonos nem járul hozzá a bejelentkezéshez.
    A települési szintű lakcímen az a település szerepel, ahol az érintett "szokásosan található", a nyilvántartásba pedig a bejelentett település (a fővárosban kerület) megjelölése mellett a "lakcím nélküli" bejegyzés kerül.
    Az önkormányzati választáson a lakcím nélküli magyar állampolgárok nem szavazhatnak, ők azonban választhatók, ha jelöltként indulnak. Az alaptörvény szerint ugyanis a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároknak passzív választójoguk van: választhatók, de nem szavazhatnak, ez pedig azt jelenti, hogy képviselő, polgármester vagy akár főpolgármester is lehet Magyarországon bejegyzett lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgár.
    Ahhoz, hogy a lakcím nélküliek jelöltként indulhassanak a voksoláson, kérniük kellett regisztrációjukat a központi névjegyzékbe.
    A Nemzeti Választási Iroda az MTI kérdésére közölte: a nyilvántartás szerint 28 jelöltnek van csak települési szintű lakóhelye. Öt évvel ezelőtt 24, települési lakcímmel rendelkező jelölt indult a választáson.